Börje Salming är död – blev 71 år

En av svensk ishockeys största har lämnat oss. Börje Salming har avlidit i sviterna av ALS, bekräftar hans tidigare NHL-klubb Toronto Maple Leafs. Salming blev 71 år gammal.

Ishockeylegendaren Börje Salming har gått bort.

"Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med obrytbar anda och obestridlig tuffhet. Han öppnade dörren för andra européer i NHL och gjorde sig ett namn genom sitt spel på isen och sina insatser för gemenskapen", skriver klubben i ett uttalande på sin hemsida.

NHL-laget skickar sina kondoleanser till Salmings familj och skriver att han "för evigt kommer vara en del av vår hockeyfamilj".

Börje Salming är en av svensk ishockeys absolut största. Han föddes i Kiruna 1951 och påbörjade sin proffskarriär i dåvarande Elitserielaget Brynäs. 1973 tog han steget över till Kanada och gjorde sig snabbt ett namn i Toronto.

En svensk pionjär

Hans framfart i Nordamerika hjälpte till att öppna dörren för andra svenskar, vilket hjälpt NHL bli den svenskliga som den är i dag.

Salmings hyllningar från den kanadensiska publiken under 1976 års Canada Cup utsågs till tidernas svenska hockeyögonblick på Tidernas hockeygala tidigare den här månaden. Där hedrades han av hela den svenska hockeyeliten när han tog emot priset tillsammans med sin familj.

Det var Salmings sista framträdande i offentligheten.

Hyllades i Toronto

Tidigare samma månad hade han hyllats under två kvällar i Toronto under en ceremoni helt tillägnad Salming. Där hedrades han av hemmapubliken för klubben han representerade i 16 säsonger.

– Jag pratade med hans familj och de säger att de nästan aldrig har sett honom så här glad, sade vännen Daryll Sittler om hyllningarna till TT.

Börje Salming blev utnämnd i NHL:s All star-lag säsongen 1976–77. Han blev den första svenska spelare i hockeyns Hall of fame när han valdes in 1996.

Salming representerade Tre Kronor i fyra VM, tre Canada Cup och vinter-OS 1992.

Drabbades av ALS

I somras berättade Salming att han drabbats av sjukdomen ALS. Nervsjukdomen förvärrade hans hälsotillstånd och mot slutet hade Salming svårt att både gå och prata.

Vad som orsakar ALS är i dag oklart och de som diagnosticerats med sjukdomen avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet.

– Det som händer är att musklerna förtvinar och även andningen påverkas. Till slut blir andningsfunktionen så dålig att man dör, sade Caroline Ingre, adjungerad lektor som leder en forskningsgrupp om ALS på Karolinska institutet, till TT.