Camilla Läckberg anklagas för att ha använt spökskrivare – ger svar på tal

Enligt en stilistisk dataanalys är två av deckarförfattaren Camilla Läckbergs böcker sannolikt skrivna av en spökskrivare. Det hävdar tidskriften Kvartal. Både Läckberg själv och hennes förlag förnekar dock uppgifterna.

Deckarförfattaren Camilla Läckberg har sannolikt använt sig av spökskrivare, hävdar AI.
Deckarförfattaren Camilla Läckberg har sannolikt använt sig av spökskrivare, hävdar AI.

Analysen av samtliga av Camilla Läckbergs böcker har gjorts med ett stilometriskt AI-verktyg, som avslöjar skribenters stilistiska fingeravtryck. Metoden används även av säkerhetstjänster och vid polisutredningar.

Undersökningen avslöjar att två titlar, "Kvinnor utan nåd" och "Gå i fängelse", sannolikt är skrivna av någon annan, påstår Kvartal. Programmet pekar också ut Camilla Läckbergs redaktör Pascal Engman som den egentliga författaren till åtminstone "Kvinnor utan nåd". En värdering med ett annat liknande program hävdar att författaren till "Gå i fängelse" varken är Läckberg eller Engman, utan någon annan.

Camilla Läckberg slår tillbaka mot anklagelserna

Det är inte första gången Camilla Läckberg anklagas för att ha en, eller flera, spökskrivare. När Kvartals reporter ber Camilla Läckbergs pressansvariga Paulina L. Bånge om en kommentar, svarar hon följande: 

– Dina anklagelser är inte något jag tänker bevärdiga med ett svar. 35 miljoner sålda böcker talar för sig själva.

Camilla Läckberg förnekar också uppgifterna och slår tillbaka mot anklagelserna på sina sociala medier.

"Det blåser på toppen och senaste är att enligt nån tidnings AI-analys är några av mina böcker mer i Pascal Engmans stil än min. Vilket visar på en av de begränsande faktorer AI har. Den mänskliga faktorn", skriver hon.

Källa: Instagram/@lackberg