Flicka döms för mord på sin lillebror

En 16-årig flicka döms för att ha mördat sin lillebror i Vällingby i västra Stockholm i somras, meddelar Solna tingsrätt. Flickan har erkänt gärningen och döms till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader.

En 16-årig flicka döms för att ha mördat sin lillebror i Vällingby i västra Stockholm i somras, meddelar Solna tingsrätt. Domen kom under torsdagen.
En 16-årig flicka döms för att ha mördat sin lillebror i Vällingby i västra Stockholm i somras, meddelar Solna tingsrätt. Domen kom under torsdagen.

Straffvärdet för en vuxen person hade varit 18 års fängelse, enligt Solna tingsrätt.

"Med den ungdomsreduktion som gäller vid straffmätning motsvarar detta fyra års fängelse för flickan. Eftersom villkorlig frigivning inte finns vid sluten ungdomsvård ska straffet bestämmas till sluten ungdomsvård två år och åtta månader", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Åtalades för mord i november

Det var den 16 juli förra året som polisen larmades till en lägenhet i Vällingby och grep den då 15-åriga flickan misstänkt för mordförsök på sin bror.

Pojken som var under 15 år fördes till sjukhus men avled dagen efter. I november åtalades flickan för mord.

Strypvåld orsak

Enligt dödsfallsutlåtandet dog pojken till följd av strypvåld. Tingsrätten anser inte det vara styrkt att flickan agerat med avsikt att döda brodern, men däremot har hon haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt.

"Detta betyder att hon förstod att pojken kunde dö av hennes agerande, men att detta inte stoppade henne från att göra som hon gjorde", skriver domstolen.

Enligt åklagaren har det funnits en historik av konflikter mellan flickan och hennes yngre bror och polis hade tidigare kallats till lägenheten.

Åklagaren har även lyft uppgifter i orosanmälan till socialtjänsten och deras utredningar gällande flickans våldsamma uppträdande mot brodern. Socialsekreterare har före mordet uppgett att man oroats för broderns situation och hur han påverkats då han utsatts för våld och verbala kränkningar av systern.

Började som bråk

Flickan själv har i domstolen uppgett att händelsen föranleddes av ett bråk mellan henne och brodern och att hon inte insåg vad hon hade gjort förrän efteråt.

"Hon minns egentligen inte vad det var de bråkade om. Hon har bråkat med både NN (en anhörig) och NN (brodern) flera gånger. I de flesta fall minns hon inte varför de bråkat. Det började ofta med småtjafs som blev till större bråk", berättade flickan i tingsrätten enligt domen.

Ska betala skadestånd

Flickan ska även betala skadestånd på 130 000 kronor till en anhörig.

16-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som funnit att hon inte lider av en allvarlig psykisk störning. Det har därmed saknats förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård.