Författaren Anna Wahlgren död

Författaren och samhällsdebattören Anna Wahlgren har avlidit, 80 år gammal. Mest känd är Wahlgren för den kontroversiella bästsäljaren "Barnaboken" från 1983.

Författaren Anna Wahlgren har avlidit.

Författaren Anna Wahlgren har avlidit.

oAnna Wahlgren avled på fredagsförmiddagen stillsamt i sitt hem i indiska Goa efter en längre tids sjukdom.

"Vi sörjer vår mamma djupt. Vi är tacksamma för allt hon gav till oss, till sina barnbarn, barnbarnsbarn och till så många fler, ända in i det sista", skriver Wahlgrens barn i ett gemensamt mejl till TT.

I "Barnaboken" ger hon utifrån egna erfarenheter föräldrar råd om barnuppfostran. I Norden har boken sålt i närmare en miljon exemplar, men också blivit flitigt omdebatterad för sina många gånger radikala och handfasta tips.

En småbarnsmamma

Eva Bonnier var Anna Wahlgrens förläggare i början av 1980-talet och redaktör för "Barnaboken".

– Jag hade själv små barn då och levde intensivt med den där boken. Den betydde mycket för mig och och jag tror att den betydde mycket för unga föräldrar med sina handfasta råd kring mat och sömn, säger hon till TT.

– Senare har jag förstått att hennes råd med åren ansetts som ganska kontroversiella.

Eva Bonnier minns Anna Wahlgren väldigt mycket som en småbarnsmamma.

– Hon hade alltid barnen med sig när vi sågs, i alla fall de yngsta, säger hon.

Författaren Åsa Moberg var god vän med Anna Wahlgren och minns henne med värme, säger hon till Aftonbladet.

– Hon var en vän av den sorten som fick en att tro att just jag var speciellt viktig i hennes liv. Den känslan förmedlade hon nog till alla som hon tyckte om.

– Hon har tröstat mig i stunder där jag behövt stöd, och jag har funnits där för henne. Vi har båda varit starka kvinnor som bor i obygden. Vi hade en stark gemenskap kring det, vilket var väldigt fint, säger hon vidare.

Nio barn

Anna Wahlgren var också en välkänd samhällsdebattör. Hon var mor till nio barn, däribland Sara Danius, Felicia Feldt, Linus Feldt och Eleonora von Essen.

Under coronapandemins isolering skrev Anna Wahlgren sin 34:e och sista bok "Livstycken" som hon gav ut på eget förlag. Där berättar hon om sitt liv och skriver bland annat om sin dottern Sara Danius, som blev Svenska Akademiens ständiga sekreterare och som gick bort i bröstcancer 2019, endast 57 år gammal.

– Livstycken ger glimtar av Sara, min förstfödda; av kärlek och sorg, lycka och svek, av världar när och fjärran, av media, journalistik och expertis, av egna ungar och andras barn, av äkta män och oäkta, av filosofier, kändiserier och ironier, av kända namn och okända, berättade Wahlgren för litteratursajten Boktugg.

Familjen skriver i mejlet till TT att de "ödmjukt ber om att få sörja i fred".