Gångbro rasade – skolbarn på utflykt skadade

27 människor skadades när en gångbro i Esbo i Finland kollapsade på torsdagen. De flesta av de skadade är barn i skolåldern.

Räddningstjänst vid olycksplatsen i Hagalund i Esbo. Många skolbarn skadades när gångbrons golv kollapsade.
Räddningstjänst vid olycksplatsen i Hagalund i Esbo. Många skolbarn skadades när gångbrons golv kollapsade.

Merparten av de skadade går i årskurs åtta och befann sig på skolutflykt när olyckan inträffade, enligt finländska medier. Ett tjugotal personer rapporteras ha förts till fyra olika sjukhus i området. Runt tio personer har ådragit sig allvarligare skador, enligt tidningen Ilta-Sanomat, men ingen av dem uppges ha livshotande skador.

40 barn på bron som kollapsade

Runt 40 barn ska ha befunnit sig på bron när den av oklar anledning kollapsade. Den tillfälliga bron, konstruerad av träskivor och byggnadsställningar, hade enligt finländska Hufvudstadsbladet varit i bruk i flera år. Fallet beskrivs ha varit runt fem meter.

Sanna Marin: "Styrka till de som skadats"

Ett ögonvittne säger till Ilta-Sanomat att hon strax före klockan 09.30 på torsdagsförmiddagen, lokal tid, hörde ett högt gnisslande ljud följt av buller. Strax därefter kom högljudda skrik från platsen.

"Styrka till de som skadats i olyckan och till deras nära och kära", skriver avgående statsminister Sanna Marin på Twitter.

Esbo kommun ligger i landskapet Nyland vid Finska vikens kust. Tillsammans med grannstäderna Helsingfors, Grankulla och Vanda bildar Esbo Finlands huvudstadsregion.