Gravid kvinna blev uppsagd – diskriminerades

En kvinna fick sin provanställning avslutad när hon blev sjukskriven på grund av graviditetsrelaterade besvär. Diskriminering, slår DO nu fast och begär att kommunen ska betala ersättning till kvinnan.

En gravid kvinna diskriminerades när hennes provanställning avslutades efter sjukfrånvaro, slår DO fast.
En gravid kvinna diskriminerades när hennes provanställning avslutades efter sjukfrånvaro, slår DO fast.

I början av 2023 påbörjade kvinnan en provanställning inom hemtjänsten i en kommun i Västsverige. Efter ett par dagar sjukskrev hon sig på grund av graviditetsrelaterade besvär – och i början av maj fick hon besked om att provanställningen avslutades på grund av frånvaron.

Enligt kommunen avslutades anställningen eftersom de inte kunnat utvärdera kvinnans arbetsinsats och kompetens på grund av sjukfrånvaron. Men Diskrimineringsombudsmannen, DO, slår nu fast att kvinnan har diskriminerats.

“EU-rätten ger ett starkt skydd mot diskriminering av gravida i arbetslivet. Om skyddet endast skulle omfatta gravida vars arbetsförmåga inte påverkas av graviditeten skulle det inte vara ändamålsenligt. Frånvaro på grund av graviditetsrelaterade besvär kan därför inte bedömas på samma sätt som annan frånvaro”, skriver Sandra Danowsky, processförare på DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

DO begär att kommunen ska betala 150 000 kronor i ersättning till kvinnan.