Här är aktörerna – som tjänar mest pengar på din dyra elräkning

Vilka tjänar egentligen mest på att elpriserna är så höga? Det reder vi ut här!

Vilka tjänar mest på de skyhöga elpriserna just nu?

Har du det tufft ekonomiskt just nu på grund av skyhöga elräkningar? Du är inte ensam. Vinterns höga elpriser har blivit hett nyhetsstoff de senaste veckorna och månaderna. En del villaägare har fått chockfakturor på 10 000-tals kronor. De höga elpriserna har bland annat gett upphov till att staten nu är redo att betala ut elprisstöd till de svenska hushållen, som Familjeliv tidigare skrivit om.

Vi är många förlorare i elbristen – men vilka är egentligen vinnare? I en artikel i SvD reder man ut vilka som tjänar mest på de höga elpriserna just nu, och Familjeliv har sammanfattat och återgivit artikeln.

Elproducenterna i södra Sverige tjänar mest pengar

Timpriset på elbörsen var sju gånger högre i december jämfört med månaden innan.

– Generellt skulle jag säga att det är elproducenterna som är de största vinnarna på det höga elpriset. Sedan har de ju en del av sin elproduktion prissäkrad, så vinsten blir inte lika stor som om de kunnat sälja all sin el till rörligt pris, säger elanalytikern Christian Holtz till SvD.

Vilka elproducenter tjänar då mest?

Fortum ökade sina intäkter från elproduktion i Norden med över 50 procent jämfört med samma period förra året, skriver SvD. Även Vattenfall ökade sina intäkter.

De skenande priserna är dock inte alla elproducenter till gagn – det har att göra med var i landet kraftverket finns, vilken tid på dygnet de producerar el och när under året som de producerar som mest. Som generella vinnare presenteras därför kraftverk i södra Sverige: där är elpriset nämligen som högst. Förlorare bland elproducenterna blir därför vindkraftverken i norra Sverige.

Stamnätsägarna tjänar pengar på mellanskillnader

Det statligt ägda Svenska kraftnät ( SvK) äger Sveriges stamnät – det vill säga, det är de som transporterar elen mellan olika delar av landet. Vad exakt tjänar de då pengar på? SvK tjänar pengar på avgifter för överföringen som tas ut av kraftbolagen och av ägare av region- och lokalnät, skriver SvD.

Dessutom får SvK också intäkter på när det finns prisskillnader mellan olika elområden. Om billig vindkraft, som oftast under vintern produceras i norr, transporteras i kraftledningar till södra Sverige, där priset är högre – tar SvK mellanskillnaden.

SvK uppger att kapacitetsavgifterna ökade från 8,1 till 21,5 miljarder kronor under 2021.

Nätägarna tjänar pengar på elnätsavgiften du betalar

Hushållen själva är kunder hos nätägarna. Det är till dem vi betalar elnätsavgiften. Avgiften består av en fast och en rörlig del. Avgiften ligger oftast mellan 40 och 50 öre per kWh (plus moms), men den varierar beroende på var i landet du bor, hur stor förbrukningen är och vem som äger lokalnätet.

För nätägaren har det i praktiken ingen större betydelse hur högt eller lågt timpriset på elbörsen är.

Hur löser vi elkrisen i Sverige? In och diskutera i vårt forum!