Här är alla deltagare i "Så mycket bättre" 2022

Känslorna brukar svalla när artisterna samlas på Gotland för att tolka varandras låtar. Anne-Lie Rydé hade sin strategi klar inför årets "Så mycket bättre" – men den misslyckades.
– Jag skulle inte fälla en enda tår, men det kom riktiga Lille Skutt-tårar, säger hon.
Här kan du läsa mer om deltagarna i "Så mycket bättre" 2022.

Så mycket bättre 2022: Här är alla artister som deltar i programmet.

Det är trettonde året som artister under sommaren har samlats på värdshuset Grå Gåsen för TV4:s stora musikunderhållningsprogram. Anne-Lie Rydé är veteran i branschen, men innan hon själv fick frågan om att medverka hade hon inte sett ett enda avsnitt.

– Jag tittar inte alls på några dana program. Det slutade jag med efter att jag var med i Melodifestivalen ett antal gånger under 2000-talet, jag blir för självkritisk. Men jag förstår ju att det har ett enormt genomslag.

Drabbad av en segdragen förkylning under inspelningarna gick rösten på halvfart, men upplevelsen i sin helhet var känslomässigt stark. Egentligen hade hon föresatt sig att inte visa för mycket känslor.

– Jag skulle inte gråta, det tänkte jag att de andra fick ta hand om. Jag gråter aldrig i dana här sammanhang. Men det gick inte att stoppa, trots att jag hade som enda punkt: jag ska inte gråta vid middagsbordet.

Norlie & KKV-Kim lever med hjärntumör

Anne-Lie Rydé medverkar inte i första avsnittet, då artisterna sedan ett par säsonger gästar under olika tidpunkter. Sonny Fahlberg och Kim Vadenhag, alias Norlie & KKV, är däremot med i avsnitt ett. I programmet avslöjas att Kim Vadenhag lever med en hjärntumör, något duon inte har gått ut med tidigare och som väcker reaktioner bland de övriga deltagarna.

– Det har varit jäkligt tufft, men när man fick se det i programmet blev det så verkligt på något sätt. Jag har inte ignorerat att det hänt, men man har behövt trycka undan det för att kunna se framåt. Jag grät jättemycket när jag fick se första avsnittet, för att jag kände med dig och att du äntligen får berätta om det här, säger Sonny Fahlberg.

Blev diagnostiserad 2014 – går inte att operera bort

Kim Vadenhag blev diagnosticerad med tumören 2014, då Norlie & KKV redan hade haft flera stora hits. Med strålbehandling har den krympt men den går inte att operera bort.

– Den sitter på ett ställe där den påverkar nerverna, talförmågan och hörseln och opererar man finns det en risk att jag blir förlamad. Min hörsel på vänster öra blir stadigt sämre vilket inte är så bra när man jobbar med musik. Jag hade inte bestämt mig på förhand för att berätta det i just "Så mycket bättre", men nu blev det så och det känns bra.

Läs mer: Allt du vill veta om Måns Zelmerlöw: Fru, barn och "Så mycket bättre"-medverkan

Darin och Albin Lee Meldau i "Så mycket bättre" – igen

Två deltagare medverkar för andra gången: Darin och Albin Lee Meldau. Meldau slog igenom för en bredare publik i "Så mycket bättre" 2018. Sin medverkan minns han fragmentariskt, då han under tiden var sjuk i alkoholism och direkt efteråt skrevs in på behandlingshem.

– Jag trodde faktiskt inte att jag skulle få frågan igen. Jag är så tacksam mot produktionen både personligt och karriärmässigt. Att få komma tillbaka och visa upp en sida av sig själv som är något mera sund.

TT: Hade du andra förväntningar den här gången?

– Jag visste vad jag kunde förvänta mig och var inte alls nervös. Det viktigaste när man ska ställa sig på scenen är att man mår bra. Det var jätteskönt att upplägget är helt annorlunda nu för det innebär att jag kunde göra så lite som möjligt. Det är min nya livsfilosofi: att göra så lite men det bästa jag kan.

Tio år sedan Darin var med i "Så mycket bättre"

Darin medverkade i tredje säsongen av "Så mycket bättre". Tio år senare är det dags igen, men det var inte helt självklart att tacka ja när han fick frågan om att återvända.

– Jag tycker alltid att det är jobbigt att vara med i sammanhang med mycket folk eftersom jag är något slags introvert som samtidigt är extrovert. Men jag har lärt mig att det är väldigt roligt när jag väl är där. Och det var verkligen ett otroligt härligt gäng den här gången, säger han.

Här är alla deltagare i "Så mycket bättre" 2022

  • Olle Jönsson, ngare i Lasse Stefanz
  • Molly Hammar
  • Norlie & KKV
  • Måns Zelmerlöw
  • Nordman – Mats Wester och Håkan Hemlin
  • Anna Ternheim
  • John Engelbert från rockduon Johnossi
  • Albin Lee Meldau
  • Daniela Rathana
  • Anne-Lie Rydé
  • Maja Francis
  • Darin