Här är maten billigast – var du bor avgör

Mjölk, ägg, smör, fil – varorna som finns i mångas kylskåp har blivit rejält mycket dyrare de senaste åren, visar PRO:s prisundersökning. Var i landet du bor spelar även roll för prislappen på din matkasse.

Din bostadsort kan avgöra hur mycket du behöver betala för din mat.

Den årliga undersökningen från Pensionärernas riksorganisations (PRO) visar att priset på mat fortsätter uppåt i många fall. Bland varor som man följt under en tid landar prisökningen på 27 procent de senaste två åren.

– Det är extrema prisökningar vi ser. Jämför man med innan inflationen drog iväg så var det väldigt små prishöjningar från år till år, säger Ola Nilsson som är sakkunnig i konsumentfrågor vid PRO.

Det handlar bland annat om livsmedel som många har hemma och som kanske syns på frukostbordet: kaffe, smöret på mackan, det kokta ägget och skålen med fil.

"Sticker i ögonen"

Priset på Bregott sjönk visserligen förra året, men har ändå gått upp i pris med 26 procent sedan 2021, enligt PRO:s jämförelse. Även filmjölk och mjölk sjönk 2023, men har sedan 2021 stått för en liknande ökning som smöret.

– Det sticker kanske extra i ögonen när de är just de varorna som alla köper som ökar, säger Ola Nilsson.

46 varor ingick i undersökningen som genomfördes runtom i landet under hösten. Genomsnittpriset för en matkasse landar på 1495,66 kronor. Mellan den billigaste och dyraste butiken skiljde det över 400 kronor.

Här är maten allra dyrast 

I norra Sverige är det generellt dyrare jämfört med de södra delarna – en trend som håller i sig. Men varför det fortsätter att se ut så är lite svårt att svara på.

– Att det är dyrare i norra Sverige kan bero på att det är färre butiker och längre avstånd.

Makaroner och leverpastej

Enligt PRO får man tydliga indikationer på att många medlemmar drar ner på sina matinköp, man handlar helt enkelt mindre. Inte minst varor där prisökningarna varit som störst.

– Man kollar mer på extrapriser, erbjudanden, man handlar mindre frukt och grönt, ger Ola Nilsson som exempel.

Matpriserna steg visserligen inte lika mycket i fjol som 2022, enligt Statistiska centralbyrån. Men att priserna skulle gå ner kraftigt i år ser PRO som otänkbart. Snarare finns det faktorer som pekar på att priserna kan fortsätta uppåt även under 2024:

– Vi ser ingen avmattning eller att det går åt andra hållet. Kanske på några enstaka varor. Men kan man leva på makaroner och leverpastej? säger PRO:s ordförande Åsa Lindestam.