Höstlovsaktiviteter i Stockholm 2023 – upptäck de bästa äventyren

Höstlovet närmar sig och Stockholm förvandlas till en färgsprakande kuliss för alla möjliga sorters äventyr för hela familjen. Från kulturella upplevelser till naturutflykter – här är några av de bästa aktiviteterna att ta sig an i Stockholm under höstlovet!

Varför inte ge er ut på en härlig utflykt eller ta en fika i Gamla Stan?
Varför inte ge er ut på en härlig utflykt eller ta en fika i Gamla Stan?

Höstlovet närmar sig med stormsteg. I Stockholm är det höstlov vecka 44, det vill säga 30 oktober till 3 november. Här kommer tips på härliga aktiviteter som passar hela familjen!

1. Besök Stockholms museer

Stockholm är känt för sina kulturella skatter och höstlovet är en perfekt tid att uppleva dem.

Moderna Museet

Moderna Museet på Skeppsholmen är inte bara hem för en av Nordeuropas främsta konstsamlingar med verk från Picasso till Warhol, utan arrangerar också familjevisningar och kreativa workshops för barn under lovet. Låt barnen utforska samtidskonsten genom lek och lärande.

Tekniska Museet

Tekniska Museet vid Gärdet är också ett paradis för nyfikna sinnen. Här kan barnen utforska allt från hur människokroppen fungerar till framtidens teknologier. Under höstlovet erbjuds det ofta aktiviteter som robotbygge eller vetenskapsshower.

2. Upptäck Djurgårdens höstskatter

Djurgården är som en tidskapsel som kombinerar historia, kultur och natur.

Skansen

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Under höstlovet kan barnen uppleva traditionella svenska höstaktiviteter som äppelmoskokning, träffa djur på Skansen-Akvariet eller gå på äventyr i Lill-Skansen.

Junibacken

Junibacken är platsen där sagorna blir till liv. Här kan barnen åka den magiska Sagotåget genom Astrid Lindgrens värld, uppleva interaktiva utställningar baserade på älskade barnböcker eller njuta av en teaterföreställning.

Vasamuseet

Vasamuseet bjuder in till en historisk resa tillbaka till 1600-talet. Det mäktiga Vasa-skeppet är huvudattraktionen, men museet erbjuder också pedagogiska visningar, där barn kan lära sig om livet ombord och skeppets historia.

3. Paddla i Stockholms skärgård

Medan sommaren lockar fler besökare till skärgården, är hösten en hemlig pärla. När löven ändrar färg erbjuder skärgården en lugnare, mer reflekterande paddelupplevelse. Många företag som Stockholm Adventures eller Kayak & SUP Stockholm erbjuder guidade turer, men ni kan också hyra egen utrustning och utforska på egen hand. Tänk på att klä er varmt!

4. Gå en guidad spökvandring i Gamla Stan

När nätterna blir längre och skymningen sätter in tidigt – vad kan då vara bättre än att utforska de mörka gränderna i Gamla Stan och höra om de spökhistorier som omger dem? Flera organisationer erbjuder spökvandringar, där guider klädda i tidsenliga kläder berättar om Stockholms mörka och mystiska förflutna. Det är både lärorikt och lite läskigt – perfekt för den äventyrliga familjen!

5. Utforska Rosendals Trädgård

Rosendals Trädgård är mer än bara en trädgård; det är en grönskande oas där besökare kan uppleva hållbart jordbruk och ekologisk odling. Trädgårdsbutiken erbjuder ekologiska produkter, allt från växter till hemlagade sylter och marmelader. Kaféet är känt för sina ekologiska bakverk och rätter. Missa inte att prova deras äppelkaka eller någon av deras dagliga soppor! För barnen finns det ofta workshops där de kan lära sig om trädgårdsarbete, odling eller kreativt hantverk.

6. Fika i Gamla Stan

Gamla Stan, med sina smala gränder och kullerstensgator, är hem för några av Stockholms äldsta och mest charmiga kaféer.

Chokladkoppen

Chokladkoppen vid Stortorget är känt för sin varma choklad – en tjock, rik och krämig dryck som är perfekt för att värma sig på en kylig dag. Tillsammans med en kanelbulle eller en saffranslängd blir fikan fulländad.

Café Gråmunken

Café Gråmunken, belägen i närheten av Stockholms Katedral, erbjuder ett lugnt andrum med utsikt över Gamla Stans takåsar. Deras utbud av kakor och smörgåsar är härligt traditionellt.

Under Kastanjen

Under Kastanjen är ett annat populärt val, med hembakade godsaker och en mysig atmosfär under de sprakande kastanjeträden.

7. Åk på en naturutflykt i Tyresta

Stockholms omgivningar är fyllda med orörda naturområden, perfekta för höstutflykter. Tyresta Nationalpark är en närliggande vildmark ger familjer chansen att uppleva äkta svensk natur utan att behöva resa långt.

Tyresta erbjuder flera kortare leder perfekta för små ben. Exempelvis är "Barnvandringen" en 1,6 km lång slinga som ger barnen en introduktion till skogen och dess invånare. Längs stigen finns det informativa skyltar och aktiviteter speciellt designade för barn. Packa en korg med fika och njut av en stund vid något av parkens många rastplatser. Vid de större områdena finns det även grillplatser där familjen kan grilla korv eller marshmallows.

LästipsBarnbidraget 2023 – här är alla datum och regler enkelt förklarat