Jonas Gardell om separationen från Mark Levengood: "Förstår inte hur jag överlevde"

Efter nästan fyra decennier tillsammans, valde Jonas Gardell och Mark Levengood tidigare i år att gå skilda vägar. Separationen har varit allt annat än enkel, har paret tidigare berättat. Nu öppnar Jonas upp om de komplicerade känslorna kring uppbrottet från Mark.

Jonas Gardell och Mark Levengood var ett par i 37 år.
Jonas Gardell och Mark Levengood var ett par i 37 år.

Efter 37 år som par och 11 år som gifta, kom beskedet som skakade Sverige: ett av landets mest kända och älskade par, Jonas Gardell, 59, och Mark Levengood, 59, separerar. Trots uppbrottet har de valt att inte skiljas utan att istället fortsätta som vänner.

Gardell har varit öppen om sina känslor kring separationen i intervjuer med både ETC och Dagens Nyheter. För DN, berättade han om den smärtsamma övergången från att vara en del av ett par till att navigera i livet som singel.

– Jag vet inte var jag är imorgon, jag har ingen framtid – den hade jag med Mark. Jag kan ju inte bara träffa någon ny och photoshoppa in den i samma framtidsbild, jag måste gå med på att den är borta, sa han.

"Har varit kaos"

I en intervju med ETC berättar Jonas om hur han har mått tiden efter separationen.

– Första månaden av separationen förstod jag inte hur jag överlevde. Jag tvingade mig själv att vara extremt strukturerad. Jag bokade av stora åtaganden för att gå in i det här … men inte i alla de mörka rummen, sa Jonas.

Utöver den känslomässiga smärtan av separationen, diskuterar Gardell också de utmaningar som paret stod inför under deras tid tillsammans. Han delar bland annat intima detaljer om parets samvaro som till viss del präglats av Marks ADD-diagnos.

– Marks liv har varit kaos. Och om du har en familj där en person har kaos, så har du ibland medberoende i familjen som hanterar det kaoset, sa han till ETC.

– Och nu gör jag inte det längre. Även om jag fortfarande kan komma på mig själv med att cykla förbi där Mark bor och tänka ”Mår han bra? Är det något som inte är ok? Borde jag kolla upp på honom?”. Det är något som sitter väldigt djupt, avslutar Jonas.