Julbordet blir dyrare – här är varorna som ökar rejält i pris

Julbordet möter en kraftig prisökning under 2023, skriver TT. Statistiska centralbyrån (SCB) rapporterar om betydande ökningar i priserna på flera julbordsklassiker.

Priserna på mat stiger, inte minst gällande julbordsklassiker som sill och julskinkan.
Priserna på mat stiger, inte minst gällande julbordsklassiker som sill och julskinkan.

Prisökningar på klassiska julbordsrätter

Enligt SCB:s statistik har kostnaderna för populära julbordsprodukter som sill, skinka och gravad lax ökat markant jämfört med föregående år. Sillkonserver och gravad/rökt fisk har sett de mest påtagliga prisökningarna med 25 respektive 32,2 procent. 

Även julskinkan har blivit dyrare, med en ökning på 6,7 procent. Andra produkter som nötter, choklad och ägg har också upplevt prisstegringar på 6,7, respektive 15,9 och 15,8 procent.

Den mest anmärkningsvärda prisökningen noteras dock för apelsiner, som har blivit 72,3 procent dyrare. Intressant nog sjunker vanligtvis priserna på choklad, godis och nötter något under december, medan skinkans pris traditionellt ökar under samma månad, enligt SCB.

Generella matprisökningar

Generellt ökade livsmedelspriserna med 5,3 procent från december förra året till oktober detta år. Denna ökning är större än den totala prisökningen på alla varor och tjänster, som låg på 3,1 procent under samma period.

Ekonomen: Då sänks matpriserna

För TT förklarar Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, om hur han tror att förändringarna i matpriser kommer se ut under 2024.

— Trenden nu är att internationella livsmedelspriser går ned. Det, tillsammans med den stärkta kronan och det som sker med efterfrågan talar för att vi ska börja se mindre prisökningar under nästa år och i vissa fall fallande livsmedelspriser.

Så mycket har julmaten ökat i pris från december 2022 till oktober 2023

    • Potatis 0,9 procent
    • Sillkonserver 25 procent
    • Färsk lax 1,4 procent
    • Nötter och torkad frukt 6,7 procent
    • Griskött 6,7 procent
    • Gravad/rökt fisk 32,2 procent
    • Ägg 15,8 procent
    • Konfektyr 9,2 procent
    • Choklad 15,9 procent
    • Brännvin 3,8 procentApelsiner 72,3 procent

Läs mer: