Kändisar aktiva i valspurten – här är några av de som tog ställning

Kända artister, skådespelare och influerare tog tillfället i akt under valspurten och uppmanade sina följare att rösta på samma parti som de själva. Bland dem finns bloggaren Kenza, artisten Zara Larsson och skådespelaren Eva Röse.

Hannah Widell och Amanda Schulman uppmanade i sin podcast lyssnarna att rösta på Socialdemokraterna. Även Eva Röse berättade för sina följare vad hon tänkte rösta på. I hennes fall handlade det om Miljöpartiet.

Hannah Widell och Amanda Schulman släppte på fredagen ett avsnitt av "Fredagspodden" där de uppmanade lyssnarna, enligt poddindex.s e uppemot 118 000 per vecka, att rösta på Socialdemokraterna. Dagen efter träffade de statsminister Magdalena Andersson och förevigade mötet i sociala medier.

Deras politiska utspel kritiserades av högeraktörer som Catarina Kärkkäinen på tankesmedjan Timbro och Hanif Bali, som ställde frågan om duon hade sponsrats av regeringspartiet.

Hannah Widell och Amanda Schulman yttrade att "alla borgerliga partier är ett direkt hot mot vår demokrati", ett ovanligt ställningstagande för två influerare som tidigare inte öppet tagit politisk ställning i podden.

"Ingen hemlighet"

Amanda Schulman är gift med författaren Alex Schulman, som tillsammans med poddkollegan Sigge Eklund gör "Alex & Sigges podcast". Podden är en av Sveriges största och de två har öppet tagit ställning för de rödgröna.

Kenza, som tidigare drev en av Sveriges största bloggar, gick även hon ut och berättade att hon röstar rött – dock utan att direkt uppmana sina följare att göra detsamma.

"Det är väl ingen hemlighet att jag röstar rött, har alltid gjort och kommer förmodligen alltid att göra det. Det är det som känns rätt i hjärtat och stämmer bäst överens med mina värderingar här i livet", skrev hon i ett inlägg på Instagram.

Skådespelaren Eva Röse har postat en video på Instagram där hon berättar om att hennes pappa kämpade i motståndsrörelsen mot nazismen i Norge under andra världskriget.

– Det kanske inte kommer som en överraskning att jag ska rösta på Miljöpartiet. Det är det enda klimatpartiet vi har. Det finns inget alternativ för mig. För att undvika maktskifte i regeringen behöver man rösta grönt eller rött, sade hon.

Zara Larsson tog ställning

Artisten Zara Larsson meddelade via Tiktok att hon hade röstat vänster och uppmanade följarna att rösta med hjärtat. Hon lade även ut en bild på Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på Instagram.

– Gå ut och rösta och rösta med era hjärtan och er medmänsklighet. Det här gäller inte bara Sverige. Var bara coola och rösta vänster, sade hon.

– Det är ganska ovanligt att stora influerare gör så här, men i det här valet har vi sett flera exempel. Det är nytt att Zara Larsson gör det, vi har inte sett henne ta så tydlig ställning, säger Emanuel Karlsten, sociala medier-expert, I TV4:s " Nyhetsmorgon ".

Bytte parti

Isabella Löwengrip har en bakgrund i Moderaternas ungdomsförbund Muf, men har de senaste två valen, 2014 och 2018, synts äta lunch med Annie Lööf och uppmanat sina följare att rösta på Centerpartiet.

Den här gången bytte hon sida och lade i stället upp en bild med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Hon uppmanade nu följarna att rösta "för en förändring".

Även influeraren Katrin Zytomierska lade upp en bild på sig och Ulf Kristersson, men hon uppmanade inte följarna att rösta på samma regeringsalternativ som hon.

"Ulf (Kristersson) är den enda ledaren i den här gruppen människor som bör leda Sverige. Jag vill inte uppmana någon till något eller påverka någon alls", skrev hon.