Kommer Sverige drabbas av en livsmedelskris?

Hur stor är risken att Sverige får brist på livsmedel till följd av kriget i Ukraina? På en pressträff under tisdagen meddelade landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg hur det ligger till.

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg håller pressträff om livsmedelsförsörjningen med anledning av den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen.
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg håller pressträff om livsmedelsförsörjningen med anledning av den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen.

Risken för att Sverige ska drabbas av störningar i livsmedelsförsörjningen på grund av kriget i Ukraina är i nuläget liten. Det säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) på en pressträff på tisdagen.

– Jag har precis haft möte med representanter för livsmedelsbranschens olika aktörer samt med Jordbruksverket och Livsmedelsverket med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Det är en oroande utveckling i vårt närområde, säger Anna-Caren Sätherberg.

"Sverige har en god beredskap"

Syftet med mötet har varit att identifiera potentiella störningar i den svenska livsmedelsförsörjningen på lång och kort sikt.

– Jag vill understryka att Sverige har en god beredskap och att det hittills inte varit någon påverkan på den svenska livsmedelskedjan. Men omvärldsbilden kan förändras snabbt och regeringen är redo att agera snabbt om situationen skulle kräva det, säger Anna-Caren Sätherberg.

Handeln med Ryssland, Ukraina och Belarus väldigt liten

Med på mötet var även Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström och Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.

– Vår bedömning nu är att den här situationen inte påverkar livsmedelsförsörjningen i Sverige, säger Annica Sohlström.

– Handeln med Ryssland, Ukraina och Belarus är väldigt liten. Vi har inte sett några störningar än, säger Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.