Kräftskiva med barn – 6 barnvänliga rätter

Kräftsäsongen är här – vi listar 6 barnvänliga rätter att ha med på kräftskivan.

Receptguide till årets kräftskivor!
Receptguide till årets kräftskivor!

Traditionen att äta kräftor på sommaren har djupa rötter i Sverige och andra nordiska länder. Ursprunget till kräftskivan kan spåras tillbaka till 1800-talets början då kräftfisket började bli populärt. På den tiden var det förbjudet att fiska kräftor under resten av året, vilket skapade en efterlängtad tradition att fira kräftfiskets start. Kräftskivan blev snabbt en social och folklig tillställning där man njöt av god mat och dryck tillsammans med vänner och familj. Idag är kräftskivan en älskad tradition som fortsätter att sprida glädje och gemenskap under sommarmånaderna.

Nu när vi har en förståelse för traditionen bakom kräftskivor, låt oss gå vidare till några härliga maträtter att njuta av tillsammans med dina nära och kära!

Barnvänliga rätter till kräftskivan

  1. Kräftor (såklart!) med dill och bröd: En klassisk och enkel rätt där färska kräftor kokas i vatten med dill och salt. Servera med nybakt bröd och smör. Detta är det ultimata sättet att smaka på kräftornas delikata kött.

  2. Varmrökt lax: En läcker och mångsidig rätt som passar perfekt på kräftskivan. Varmrökt lax har en distinkt röksmak och kan serveras som huvudrätt eller som en del av en buffé.

  3. Silltallrik: Traditionen med att äta sill på kräftskivan går hand i hand med kräftätandet. Förbered en tallrik med olika sorters sill i olika smaker som exempelvis löksill, senapssill och vitlökssill. Servera med knäckebröd, gräddfil och gräslök.

  4. Potatissallad med rödlök och dill: En fräsch och smakrik potatissallad som passar utmärkt som tillbehör till kräftorna. Kokta potatisar blandas med finhackad rödlök, färsk dill och en dressing av majonnäs och crème fraîche.

  5. Somrig sallad med jordgubbar och fetaost: För att balansera de mustiga smakerna av kräftorna kan du servera en läcker sommarsallad med färska jordgubbar, fetaost, spenatblad och valnötter. Toppa med en balsamicodressing för extra smak.

  6. Midsommarpaj: Avsluta måltiden med en läcker bärpaj, gärna med smaker av jordgubbar, blåbär och hallon. Servera med vaniljsås eller vispad grädde.

Dessa maträtter är familjevänliga och passar perfekt för att fira kräftskivan tillsammans med dina nära och kära. Ha en fantastisk kräftskiva och njut av sommarens läckra smaker!