Kristian Luuks dystra besked om "På Spåret"

Nästa år firar Kristan Luuk 15 år vid "På spårets" roder. Och då är det möjligt att han sätter punkt.
– Sedan är det nog dags att jag och Fredrik byts ut, för allas bästa, säger han.

Kristian Luuk och Fredrik Lindström leder
Kristian Luuk och Fredrik Lindström leder "På spåret" 2022. Men det kan vara deras sista säsong.

På fredag är det dags för en ny säsong av SVT:s flaggskepp "På spåret", och som vanligt är det Kristian Luuk och parhästen Fredrik Lindström som håller i trådarna i frågesportprogrammet. Under hösten pendlar de mellan Stockholm och Göteborg för att spela in, något som enligt Luuk är "slitigt men svinkul".

– Det är lite som att åka på kollo. Numera har vi ju nya husband till varje grupp, så det kommer hela tiden nya gäng. Så man får liksom sitta och festa med Smith & Tell eller Benny Andersson eller vilka det nu kan vara den veckan, säger han.

Augustifamiljen byttes ut i "På spåret"

Att byta ut det stående husbandet Augustifamiljen mot en rad nya husband är den största förändring som har gjorts av "På spåret" sedan Luuk och Lindström tog över. Och enligt Luuk är det just kontinuiteten som är nyckeln till att tittarna återvänder till programmet år efter år.

– Det är få saker som är så beständiga. Många av dem som börjar titta nu är kanske runt 25, och det betyder att "På spåret" har funnits i hela deras liv. Det har blivit som en vuxenritual att börja titta, och särskilt i oroliga tider vill man att saker ska vara trygga, säger han.

Ytterligare en anledning till att "På spåret" behåller sin popularitet år efter år tror programledaren är att tittarna känner sig både smarta och delaktiga. Den som sitter där hemma i tv-soffan på fredagen, kanske med en liten enhet i kroppen, får ju faktiskt lite hjälp utan att man tänker på det, resonerar Luuk:

– Man hör ju hur de tänker i burarna, men tror kanske att det är man själv som kommit på svaren, och då känner man sig lite extra smart! Och det är ju bra, för frågorna är verkligen svinsvåra. Som tittare ska man känna sig stolt över att man kan något alls, och ofta kan man ju faktiskt det eftersom det ändå är så pass breda ämnen, säger han.

Snart premiär för en ny säsong

I årets säsong tävlar flera deltagare som aldrig tidigare har synts i programmet. Det är alltid en chansning med helt "otestade" deltagare, enligt Luuk:

– Men hittills kan jag säga att det har varit väldigt kul med dem, de har varit väldigt roliga. Och utan att spoila för mycket kan jag säga att flera har gjort väldigt bra ifrån sig också.

Däremot brukar den som är rookie behöva en hel del debriefing, särskilt efter första inspelningsdagen.

– De nya är ju helt urvridna liksom. De sitter i sin bur och det är lite varmt, de ska titta på någon liten monitor, det kanske inte hörs så bra och Fredrik och jag sitter ganska långt bort från dem. Men redan efter något program brukar de ha fått kläm på den grejen och kan ägna sig åt frågorna och svaren, säger Luuk.

Luuk: "Dags att jag och Fredrik byts ut"

Nästa säsong är alltså Kristian Luuks 15:e, och där någonstans tycker han att det är dags att sätta punkt.

– Ingenting är klart än, men något år till tänker jag att jag är med i alla fall. Men sedan är det nog dags att jag och Fredrik byts ut, för allas bästa.

TT: Men det kommer ju att bli nationell kris när ni slutar?

– Som i så fall kommer hålla i sig ett par veckor. Så var det när vi tog över, då var det helsidor om hur katastrofala vi var. Vi fick en hel del handskrivna hatbrev, men redan efter några veckor kom det ett brev där det stod: "Det här är mitt andra brev och jag ber om ursäkt för det första, ni är ju riktigt bra!".

Då har "På spåret" premiär 2022

Programmet har premiär fredagen den 18 november. Programledare och domare är Kristian Luuk och Fredrik Lindström.

Deltagare i "På spåret" 2022

Grupp 1: Marie Agerhäll och Fritte Fritzson, Lena Nordlund och Niklas Källner samt Ina Lundström och Hanna Hellquist.

Grupp 2: Hasse Aro och Camilla Läckberg, Emma Peters och Christopher Garplind samt Cecilia Düringer och Jonatan Unge.

Grupp 3: Jason Diakité och Marcus Samuelsson, Marit Bergman och Karin Bojs samt Josefin Johansson och Johar Bendjelloul.

Husband: Bo Kaspers Orkester, MOR, Smith & Thell och Benny Anderssons Orkester