Kungen uttalar sig efter drottning Elizabeth II:s död: "Min kära släkting"

På torsdagen gick drottning Elizabeth II ur tiden. Den brittiska monarkens bortgång uppmärksammas nu runt om i världen. En av de som skickat sina kondoleanser efter bortgången är Sveriges kung Carl XVI Gustaf, som är släkt med det brittiska kungahuset.

Efter Storbritanniens drottning Elizabeth II död har Sveriges kung Carl XVI Gustaf skickat sina kondoleanser till sin
Efter Storbritanniens drottning Elizabeth II död har Sveriges kung Carl XVI Gustaf skickat sina kondoleanser till sin "kära släkting". Vill du veta hur det svenska kungahuset är släkt med det brittiska? Läs mer här.

Igår kom beskedet att Storbritanniens drottning Elizabeth II har avlidit, 96 år gammal.

"Drottningen avled stillsamt på Balmoral under eftermiddagen", skrev hovet på sin hemsida och fortsatte:

"Den tillträdande kungen och drottningen kommer att stanna på Balmoral i kväll och kommer att återvända till London i morgon."

Nu är Prins Charles kung och hans fru Camilla drottning.

Läs mer: Så är den svenska kungafamiljen släkt med den engelska

Sveriges kung Carl XVI Gustaf uppmärksammar sin släkting, drottning Elizabeths död

Bland de som uppmärksammat drottning Elizabeth II:s bortgång finns det svenska kungahuset som på sitt Instagram-konto har delat ett uttalande signerat "Carl Gustaf".

"Med sorg har min familj och jag idag mottagit beskedet att min nära släkting, Hennes Majestät Drottning Elizabeth II, har gått ur tiden.", skriver det svenska kungahuset på Instagram och avslutar:

"Vi framför våra kondoleanser till Drottningens familj och till Hennes folk."

Så är Sveriges kung Carl Gustaf släkt med den brittiska drottningen Elizabeth II

Något som många kanske har reagerat på är att Sveriges kung Carl XVI Gustaf benämner drottning Elizabeth som sin "släkting". Det är nämligen så att den svenska kungen och den nyligen bortgångne drottning Elizabeth är bryllingar. Vill du läsa mer om hur släktskapet och släktträdet ser ut? Då kan du läsa mer om hur den svenska kungafamiljen är släkt med den engelska här.