Lina Axelsson Kihlblom – första transpersonen i svensk regering

Det är inte bara att nyheten om att Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister som är historiskt, utan också att den första transpersonen någonsin har har tillträtt i svensk regering när Lina Axelsson Kihlblom blir ny skolminister.

Lina Axelsson Kihlblom är den första transpersonen i svensk regering.
Lina Axelsson Kihlblom är den första transpersonen i svensk regering.

Under tisdagen presenterade Magdalena Andersson sin nya regering. På listan över ministrar finner vi bland annat Mikael Damberg som finansminister och Annika Strandhäll som miljöminister. Ett av namnen på listan över ministrar i Magdalena Anderssons regering är Lina Axelsson Kihlblom. Under en intervju i programmet "Skavlan" berättar hon att hon gjorde en könskorrigering som 24-åring. Lina Axelsson Kihlblom är den första transpersonen i svensk regering någonsin.

Vem är Lina Axelsson Kihlblom?

Lina Axelsson Kihlblom växte upp i en gård på landet i Gisslarbo utanför Köping. Hon är tvåbarnsmamma och var tidigare gift med Roger Kihlblom. Bakom sig har hon en karriär inom skolväsendet och juridiken – både i Sverige och internationellt. Nu tillträder hon som skolminister.

Lina Axelsson Kihlbloms karriär

Lina Axelsson Kihlblom är utbildad lärare och rektor och har tidigare arbetat inom skolväsendet, både som bland annat rektor och som förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamns kommun. Hon har tidigare medverkat i tv-serien “Rektorerna”, där hon arbetade med att vända den negativa utvecklingen i Ronnaskolan i Södertälje.

Hon är dessutom utbildad jurist och har haft en internationell karriär, bland annat som jurist inom EU-rätt i Bryssel.

Böcker av Lina Axelsson Kihlblom

Hon har även skrivit flera böcker, bland annat böckerna “Våga leda skolan”, “Ingen vet egentligen vem jag är” och den självbiografiska berättelsen “Kommer du tycka om mig nu?”. I den sistnämnda boken beskriver Lina Axelsson Kihlblom livet innan könskorrigeringen.

"Tänk dig att i tolv år duscha i fel omklädningsrum"

Redan när Lina Axelsson Kihlblom var tre år gammal blev det tydligt för henne att hon var i fel kropp. Till tidningen Icakuriren berättar hon om hur hon uttryckte sig som barn:

– Jag var nog inte mer än tre år när det blev tydligt för mig att jag hamnat fel. Det finns bilder på mig där jag som liten står naken i mammas högklackade och en rosa behå, säger hon till Icakuriren och tillägger:

– Att leva i en kropp som inte är ens egen gör att man distanserar sig från den, att vara naken inför andra är fruktansvärt. Tänk dig att i tolv år duscha i fel omklädningsrum. Jag stod där i mina speedobadbyxor och längtade efter en baddräkt med stora prickar.

Lina Axelsson Kihlblom tillträder som skolminister

Lina Axelsson Kihlblom har varit medlem i Socialdemokraterna sedan många år tillbaka där hon varit engagerad i hbtq-frågor. Nu tillträder hon som skolminister i Magdalena Anderssons regering – en historisk händelse.

– Om jag kan vara en förebild för andra så är jag det. Jag tror att transpersoner är det nya normala på olika sorters roller i samhället. Så jag är väldigt stolt över att vara den jag är, säger hon i en intervju i DN.