Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister: "Vet vad det betyder för flickor som växer upp i vårt land"

Nu är det klart – Magdalena Andersson (S) blir Sveriges nya statsminister efter Stefan Löfven (S). Nu berättar hon om hur det känns att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister.
Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister.

Bli en del av Familjeliv

Få del av nyheter, aktuella forumtrådar och Famljelivs nyhetsbrev. Bli medlem gratis här.

Under onsdagen blev det klart – Magdalena Andersson (S) blir Sveriges första kvinnliga statsminister.

Efter statsministeromröstningen där mindre än 175 ledamöter röstade nej till Magdalena Andersson, kunde talmannen Andreas Norlén klubba igenom beslutet – och Sverige få sin första kvinnliga statsminister.

– Jag blev väldigt rörd, säger Magdalena Andersson under presskonferansen efter omröstningen och fortsätter:

– Jag är redo att leda Sveriges regering, för jag vet att Sverige kan bättre.

Magdalena Andersson om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister

Efter att Magdalena Andersson blivit framröstad till Sveriges första kvinnliga statsminister beskriver hon sina känslor kring det historiska som hon är med om:

– Jag vet vad det betyder för flickor som växer upp i vårt land, säger Magdalena Andersson på presskonferensen under onsdagen och fortsätter:

– Jag har också växt upp som flicka i Sverige. Sverige är ett ojämställt land. Det är mycket bättre nu än det var när jag växte upp på 70-talet, vi har gjort stora framsteg. Men det är klart att min upplevelse när jag växte upp på 70-talet och dom upplevelser jag haft med mig i livet, men också den förbättring jag har sett i Sverige vad gäller jämställdhet genom livet, det känns ju naturligtvis när man sitter där i en statsministeromröstning.

Vad tycker du?

Berätta vad du tycker och prata med andra HÄR.

Magdalena Andersson: "On top of that"

När en journalist som är på plats på presskonferensen frågar om det har varit en drivkraft för Magdalena Andersson att bli just Sveriges första kvinnliga statsminister, svarar hon att hennes drivkraft i första hand är att förbättra Sverige och att kämpa mot orättvisor, men att det ändå känns lite speciellt idag:

– Min drivkraft är att förbättra Sverige. Alltså min drivkraft har ju alltid varit att kämpa mot orättvisorna i samhället, att alla som växer upp i Sverige ska ha möjlighet att kunna växa och utvecklas, våga drömma stora drömmar och ta stegen mot dem. Att man ska kunna göra det oavsett vilka föräldrar man har. Oavsett var ens föräldrar är födda eller om man är kille eller tjej. Det är ju min drivkraft, säger hon och fortsätter:

– Sen att jag råkade bli Sverige första kvinnliga statsminister det är bara lite... Vad ska man säga, “on top of that”, säger Magdalena Andersson och småskrattar.

– Men det är klart att det känns speciellt idag.