Måste man rycka in om det blir krig i Sverige?

Det pågående kriget i Ukraina har väckt många frågor kring vad som händer om det skulle bli krig i Sverige. Vad innebär det för mig och hur kan jag hjälpa till?

Måste man rycka in om det blir krig i Sverige?

När det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde är allvarligt uppstår också många tankar och funderingar: Vem kommer behöva rycka in om det blir krig i Sverige? Är man skyldig att tjänstgöra, eller får man själv välja om man ska rycka in eller inte?

Vilka måste rycka in om det blir krig i Sverige?

Alla svenska medborgare, samt övriga personer bosatta i Sverige, som är mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga. Det innebär att man är skyldig att tjänstgöra inom totalförsvaret, antingen som värnpliktig, civilpliktig eller allmänt tjänstepliktig.

I totalförsvar ingår all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig, där ingår militärt försvar och civilt försvar.

Vad innebär allmän tjänsteplikt?

Allmän tjänsteplikt kan föreskrivas av regeringen om det råder höjd beredskap i Sverige. Det kan gälla en viss del av Sverige eller en viss verksamhet som är av särskild vikt för att totalförsvaret ska kunna upprätthållas.

Bestämmelsen gäller den som är totalförsvarspliktig, med undantag för de som är värnpliktiga och och civilpliktiga, och innebär att man antingen kvarstår sin anställning eller fullföljer uppdrag, tjänstgör enligt frivillig tjänstgöring inom totalförsvaret eller utför ett arbete som anvisas av en myndighet.

Värnplikt och civilplikt

Både värnplikt och civilplikt omfattas av grundutbildning, repetitionsutbildning, beredskapstjänst och krigstjänstgöring – men till skillnad från värnplikt är civilplikt vilande. Om civilplikten skulle aktiveras, precis som värnplikten, kan regeringen bestämma i vilka verksamheter som civilpliktiga personer ska verka i. Det kan till exempel handla om verksamheter inom vård och förskola.

Om man som totalförsvarspliktig avslutat grundutbildning med värnplikt eller civilplikt, om den skulle återaktiveras, ska man krigsplaceras. Beslutet om var man placeras tas av Plikt- och prövningsverket.

Vad innebär det att bli krigsplacerad?

Om regeringen beslutar om höjd beredskap kan man bli krigsplacerad att tjänstgöra på sin ordinarie arbetsplats med allmän tjänsteplikt.

Källa: MSB