Mördade ex-sambo framför barnen – får livstid

De tre döttrarna försökte gå emellan när deras pappa knivhögg mamman. Men hennes liv gick inte att rädda. Nu döms mannen till livstids fängelse för mordet.

En man döms till livstids fängelse efter att ha mördat sin sambo framför sina tre barn.

Det var bland annat en av döttrarna som slog larm, en kväll i Falköping i juni förra året.

Kvinnan och de tre barnen befann sig i mannens lägenhet när han gick till attack mot sin tidigare sambo.

Döttrarna lyckades i första skedet ta kniven från pappan, så att mamman kunde fly. Men mannen hämtade en ny kniv i köket och fortsatte dådet i kvinnans bil, dit hon hade flytt.

Det slutade med att kvinnan dog på marken utanför bilen.

"Kvinnan hade en mängd skarpkantade sår på huvudet och halsen, orsakade av skärande eller stickande våld med kniv eller knivliknande föremål", skriver Skaraborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Grovt barnfridsbrott

Mannen, som är i 40-årsåldern, döms utöver mordet även för tre fall av grovt barnfridsbrott. Han frikänns dock från anklagelserna om grov misshandel av döttrarna och ytterligare några fall av barnfridsbrott.

Han greps direkt på plats och har medgett att han knivhuggit sin tidigare sambo. Han har dock hävdat att han led av vanföreställningar och inte agerade medvetet.

Skaraborgs tingsrätt hade dock redan tidigare kommit fram till att mannen är skyldig till mord på kvinnan.

Domen har dock dröjt i väntan på en ny rättspsykiatrisk utredning.

Allvarlig störning

Enligt utlåtandet från Socialstyrelsens rättsliga råd led mannen vid tillfället för mordet visserligen av en allvarlig psykisk störning, bland annat på grund av missbruk. Men han är enligt utlåtandet inte i behov av rättspsykiatrisk vård.

Då blev livstids fängelse den rimliga påföljden, anser tingsrätten.

"Straffvärdet för brotten uppgår till livstids fängelse och det finns synnerliga skäl att välja en sådan påföljd", uppger lagmannen Anna-Karin Lundberg enligt pressmeddelandet.