Nu kan du tjäna pengar på ketchupflaskan – så här pantar du den

Har du också gått och undrat när det ska gå att panta även plast och andra förnybara material? Undra icke mer – för nu öppnas möjligheten upp att panta exempelvis ketchupflaskan.

Nu kan du panta plast, till exempel ketchupflaskor, med en app.
Nu kan du panta plast, till exempel ketchupflaskor, med en app.

Det slängs alldeles för mycket plast i brännbart – ungefär hälften av alla plastförpackningar åker idag ner i vanliga hushållssoporna. Det är något som dagligvaruföretaget Orkla tillsammans med appen Bower vill ändra på. Nu lanserar de en app där du kan panta dina plastförpackningar – och få pengar att betala direkt i butiken för, ungefär som panten på tomflaskor fungerar.

Panta plasten och få pengar

– Vi arbetar för att kunna få ett cirkulärt kretslopp för alla våra förpackningar. Genom att samarbeta med Bower hoppas vi bidra till att mer plast återvinns i Sverige och kan återanvändas i nya förpackningar, säger Sara Paulsson, kommunikationschef på Orkla Sverige.

Bower är en svenskutvecklad app som du kan använda för att tjäna pengar samtidigt som du gör en insats för vår gemensamma miljö. När du registrerar dina pantvaror i appen samlar du poäng, som du sedan kan kvittera ut som pengar.

– Med hjälp av finansiella incitament kan vi förändra synen på förbrukade förpackningar. Det som tidigare ansetts vara skräp likställs nu med ett värde, vilket gör att vi äntligen kan dra nytta av de enorma investeringar som görs för att producera återvinningsbara förpackningar. Vi är så stolta och glada över samarbetet med Orkla, säger Suwar Mert, CEO på Bower.

Hur funkar det då?

Du laddar ner Bower-appen och registrerar din närmsta återvinningsstation. Sedan börjar du scanna de varor du vill panta med hjälp av varornas egen streckkod. När du väl kommer till din återvinningsstation kommer appen vilja att du bekräftar att du är där, och sedan samlar du poäng för allt du återvinner.

Vad kan man panta?

I Bowers app kan du bland annat panta mjölkkartonger, ketchupflaskor, metallburkar. Allt som har en streckkod som du kan scanna i appen, helt enkelt.

Hur tar jag ut pengarna?

Så här skriver Bowers själva:

"Beroende på vilken produkt du skannar får du antingen poäng eller pengar. Poäng kan du lösa in mot värdecheckar eller rabattkuponger. Pengar kan du donera till välgörenhet eller överföra till ditt bankkonto."

Hmm, låter det intressant?