Oscar Zia tvingas åka hem från Musikhjälpen – testas för covid-19

Efter beskedet om att Oscar Zia lämnar Musikhjälpen "tillfälligt", meddelar nu ansvariga för "Musikhjälpen" att programledaren tvingats åka hem på grund av symtom. Nu testas Oscar Zia för covid-19.

Oscar Zia tvingas lämna Musikhjälpen 2021. Testas för covid-19.

Oscar Zia tvingas lämna "Musikhjälpen" på grund av sjukdom. Resterande programledare stannar i sändningen.

– Det finns möjlighet för våra programledare att hålla avstånd, säger Pia Kalischer, evenemangschef på Sveriges Radio.

Oscar Zia tvingas lämna "Musikhjälpen" efter att först ha blivit hes – och därefter förkyld. Under morgonen hoppade radioprofilen Kodjo Akolor in i sändningen i stället.

Oscar Zia ska testas för covid-19

– Vi pratade med Oscar i morse och då så kände han sig sämre, så Oscar är förkyld helt enkelt, säger projektledaren Simon Rosenqvist i sändningen från Musikhjälpen.

"Kommer få åka hem"

– Vi följer de rekommendationer som finns. Är man förkyld ska man via sjukvården testa sig för corona. Oscar kommer att få ta ett coronatest och sen tyvärr betyder det också att Oscar kommer få åka hem, säger Simon Rosenqvist.

"De är trygga"

Enligt Pia Kalischer, evenemangschef på Sveriges Radio, finns det en rutin för hur de ska gå till väga. På frågan om vad som händer i fall Oscar Zia testar positivt för covid-19, svarar hon:

– Det får vi se. Först ska han testas, sedan följer vi de rutinerna igen. Det är de rutinerna som finns vid smittspårning.

Resterande programledare, Anis Don Demina och Brita Zackari, stannar kvar och fortsätter sända radioprogrammet.

– I år har vi en väldigt stor bur – den byggde vi redan förra året, där det finns möjlighet för våra programledare att hålla avstånd till varandra. Vi har rutiner kring hur vi hanterar det här och de är trygga med det vi gör just nu.

TT: Har de hållit avstånd?

Ja, det är det som är instruktionen, att de ska hålla avstånd.

"A-, b- och c-planer"

Enligt henne finns det en plan för vad som händer om fler programledare skulle bli sjuka – men hon går inte in på några vikarienamn.

– När man jobbar med evenemang måste man alltid ha a-, b- och c-planer, hela alfabetet. Det är klart att programledare har kunnat bli sjuka innan covid-19, vi har handlingsplaner och andra rutiner, säger hon.

– Det finns många begåvade personer som kan leda "Musikhjälpen".

Källa: TT