Pappa döms till vård – försökte döda sina barn och sin mor

En pappa försökte döda sina två små barn och sin egen mor i Lycksele kommun. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård, men åklagaren hade yrkat på livstids fängelse.

En pappa försökte döda sina barn och sin egen mamma – döms till vård.
En pappa försökte döda sina barn och sin egen mamma – döms till vård.

En pappa som försökte döda sina två små barn och sin egen mor i Lycksele kommun döms till rättspsykiatrisk vård. Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse.

Äldsta barnet sprang till granne

Barnen och deras farmor överfölls i hemmet i Lycksele kommun den 18 oktober. Det äldre av barnen lyckades, trots svåra skador, fly och sprang till en granne som slog larm till polisen.

Offren utsattes för trubbigt våld och fick livshotande skador, men alla överlevde.

Bedöms som försök till mord

Lycksele tingsrätt bedömer bara våldet mot det yngsta barnet som försök till mord.

"Angreppssättet visar att mannen haft uppsåt att döda den fyraårige sonen. Våldet mot de övriga har varit mycket allvarligt, men det är inte visat att mannen haft uppsåt att döda. I dessa fall döms han i stället för synnerligen grov misshandel respektive grov misshandel", säger tillförordnade lagmannen Elin Carbell Brunner i ett pressmeddelande.

Pappan anses medveten om vad han gjorde

Den 50-årige mannen anses, trots sitt psykotiska tillstånd, ha varit medveten om vad han gjorde, enligt domstolen.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen vid tidpunkten för brottet, och även när undersökningen genomfördes, led av en allvarlig psykisk störning. Åklagaren yrkade trots det på livstids fängelse eftersom pappan själv orsakat sitt tillstånd genom att sluta ta sin medicin. Men tingsrätten bedömer att mannens beslut att avsluta medicineringen berodde på hans psykiska sjukdom.

"Hans psykotiska tillstånd vid gärningen kan därför inte anses självförvållat och det föreligger därför inte synnerliga skäl för fängelse", säger Elin Carbell Brunner.

Döms till vård och ska betala skadestånd

I stället blir straffet rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning

Pappan döms för försök till mord, synnerligen grov misshandel, grov misshandel och olaga hot. Han ska betala skadestånd till alla offren och även till barnens mor, som vårdat dem efter händelsen.

Källa: TT