Per Morberg talar ut om beslutet – därför försvann Vad blir det för mat? från tv-rutan

Per Morbergs folkkära matlagningsprogram Vad blir det för mat? försvann från tablån efter 10 säsonger. Nu berättar han om beslutet och vad han sysslar med i dagsläget.

Per Morberg.
Per Morberg talar ut om varför matlagningsprogrammet togs bort från tv-tablån.

Kocken och skådespelaren Per Morberg började sin yrkeskarriär i köket och hann arbeta på flera anrika krogar i Stockholm innan han senare utbildade sig på scenskolan. 1987 gjorde han tv-debut och har sedan dess spelat betydande roller i såväl filmer och tv-serier.

2007 kombinerade Morberg matlagningen med skådespeleriet i succéprogrammet Vad blir det för mat. I serien lagade Per Morberg svensk husmanskost samtidigt som han ofta bjöd in gäster till sitt eget hem. Programmet kännetecknades med kockens temperament och kreativa matlagning.

Per Morbergs fru Inese roll i matlagningsprogrammet

Någon som titt som tätt dök upp i Vad blir det för mat? var Pers fru Inese Bergs Morberg. I podcasten Brottarbröder med Jimmy och Martin Lidberg avslöjade Per Morberg att frun bar en tung roll i skapandet av serien.

– Inese var mycket bidragande med idéer och sådär, så vi skapade ju allting där, säger Per i podcasten.

Matlagningsprogrammet byggde på improvisation.

– Det finns inte ett ord skriven på ett enda program, aldrig. Vem skriver manus?

Därför försvann Vad blir det för mat? från tv-rutan

Men efter tio säsonger och över hundra inspelade program försvann Vad blir det för mat tvärt från tv-rutan 2017. I Brottarbröder talar han ut om anledningen bakom beslutet.

– Jag hade för mycket att göra under för lång tid och jag orkade helt enkelt inte hålla på att göra långfilm, bygga hus i Västindien, göra Mästerkockarna och mina egna program, säger Per Morberg i podcasten och fortätter:

– Det var klassiskt att jag satt i bilen och undrade vart jag var på vägen någonstans hade ingen aning om vart jag skulle.

På senare år har 62-årige Morberg valt att varva ned. På sociala medier kallar han sig själv som marinspiratör, han skriver böcker och skådespelade senast i Sjölyckan.