Polisinsats på skolor i Täby – elever inrymdes

Eleverna på tre skolor i Täby inrymdes i klassrummen efter larm om en allvarlig händelse på tisdagsmorgonen. Ett stort antal poliser skickades till platsen. Först vid lunch kunde alla elever lämna.
– Det kändes ganska läskigt, säger Lucia Luis, 16 år, en av eleverna.

Polis på plats vid skola i Täby.
Polis på plats vid skola i Täby.

Det var på tisdagsmorgonen som polisen åkte ut till en av skolorna med flera olika enheter. Ett 15-tal polisbilar fanns på plats stationerade vid skolans ingångar och poliser med skyddsvästar och hjälmar gick in på skolan.

I två andra närliggande skolor var elever och personal också inrymda på grund av säkerhetsskäl.

Larmet kom in 09.20 och polisen skickade bland annat insatsledning till den skolan där man misstänkte att det pågick en allvarlig händelse.

Enligt uppgift som cirkulerat skulle en obehörig, eventuellt beväpnad, person ha tagit sig in på skolan, men det kan polisen inte bekräfta.

– De uppgifterna har inte jag, men det betyder inte att uppgifterna inte stämmer, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Utanför skolan står Abel Luis och Camilla Danielsson som blickar oroligt mot gymnasiet. Deras dotter Lucia är där inne.

– Det känns som en mardröm, fruktansvärt att det hände det som man läser om. Det är jättejättejobbigt, säger Camilla Danielsson, mamma.

Inget brott

Vid tolvtiden avslutades insatsen. Enligt polisen finns det inget som tyder på att brott begåtts.

Först lämnar några enstaka elever byggnaden. Några minuter senare strömmar folk ut. En av dem är Lucia Luis.

– Jag ser henne. Det känns fantastiskt skönt, säger Camilla Danielsson.

Hon och pappan Abel kramar sin dotter. Sedan lägger Lucia märkte till alla fotograferna.

– Har ni tagit hit paparazzis?

Hon hade suttit på mattelektionen när det gick ut ett meddelande i högtalarna om att alla måste in i klassrummen. Först trodde hon att det var en övning, men sedan när hon läste artiklar på Aftonbladet förstod hon att det var på riktigt.

– Det var ganska läskigt. Men jag var aldrig så rädd för det var så mycket poliser. Det kändes som att de hade kontroll.

Lucia Luis kramar om sin mamma Camilla Danielsson efter en stor polisinsats på en gymnasieskola i Täby, norr om Stockholm. Eleverna har nu släppts ut efter att ha varit inrymda.
Lucia Luis kramar om sin mamma Camilla Danielsson efter en stor polisinsats på en gymnasieskola i Täby, norr om Stockholm. Eleverna har nu släppts ut efter att ha varit inrymda.

Lugn stämning

Wilhelm Af Ekenstam Wilhborg är också elev på en av skolorna. Han fick höra från en lärare att det rörde sig om två beväpnade män på skolområdet och att det var därför skolan skulle inrymmas.

– Alla blev väldigt oroliga och det kändes rätt overkligt. Men ingen hade panik eller liknande, utan läraren berättade allt lugnt och metodiskt för oss, säger han.

Även Anna Jansson är elev på skolan. Hon beskriver stämningen i klassrummet som lugn, men att eleverna till en början inte visste om det var en en övning eller inte.

– Jag var inte så orolig, utan det var mest jobbigt att vi fick inte så mycket information. Det vi fick veta var att vi skulle vara tysta och inte göra så mycket ljud från oss och stanna i klassrummet.