Råden om de giftiga halloweenprylarna – bör vara noggrann kring små barn

Larm om att många halloweenprodukter innehåller för höga halter av giftiga ämnen väcker frågan om masker och fejkblod måste kastas. Men att ha en mask på sig vid enstaka tillfällen är helt lugnt, säger Kemikalieinspektionens expert.

Halloweenkostymen kanske inte bara ser läskig ut. Den kan också innehålla läskiga ämnen.
Halloweenkostymen kanske inte bara ser läskig ut. Den kan också innehålla läskiga ämnen.

Fakta: 300 produkter testade

Kemikalieinspektionen granskade omkring 300 produkter varav ett 40-tal halloweenartiklar. Totalt innehöll 15 procent av dem för höga halter av ämnen som bly och ftalater.

Bland halloweenprodukterna var det hela 20 procent som innehöll för höga halter av farliga ämnen – bland annat ansiktsmasker och dekorationer.

Produkterna från marknadsplatser på nätet innehöll mest farligheter. Det beror enligt Kemikalieinspektionen troligen på att de säljs av företag utanför EU och inte uppfyller de krav som ställs här.

Enligt Kemikalieinspektionen är det bäst att välja varor från kända varumärken och väletablerade företag.

Ftalater var det vanligaste ämnet som hittades, det återfanns i mjuk pvc-plast i till exempel dockor och badleksaker. Andra ämnen som hittades var kadmium, bor och bisfenol A och bly.

Källa: Kemikalieinspektionen

Lagom till årets största maskeradhögtid gick Kemikalieinspektionen nyligen ut med en varning om att 20 procent av de halloweenartiklar som granskats innehöll för höga halter av giftiga ämnen. Det handlade bland annat om ftalater och bisfenol A som används i plaster.

Inte akut farliga 

Efter larmet har bland annat P4 Östergötland rapporterat om handlare som kastat mängder med halloweensaker. Men hur orolig ska man vara? Inte så värst, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

– Inga av de här ämnena är akut farliga. Det är ingen panik om du eller ett barn tar på sig en mask med höga halter i. Problemet är att ämnena kan finnas i många produkter och tillsammans kan de vara skadliga på sikt.

Följer inte EU-regler

Den som köpt sina halloweenkostymer eller dekorationer från en stor kedja av välkända märken behöver oftast inte vara orolig alls. För den som däremot köpt något från en webbplats som har sin bas utanför EU är risken högre att tillverkaren inte följt de regler som gäller här.

 Giftiga ämnen finns i mjuk tjockare plast

Vanligast är att giftiga ämnen finns i mjuk, lite tjockare plast, sådan som finns i gummiankor eller vissa dockhuvuden.

– Ibland luktar de stark plast och kan nästan kännas lite feta på ytan. Men det är nästan omöjligt för en konsument att veta vilka saker det handlar om. Det är företagens ansvar att dessa inte ska säljas i Sverige, säger Frida Ramström.

Tvätta gör ingen nytta

Det hjälper inte att tvätta av plastsakerna, ämnena sitter kvar ändå och frigörs under en lång period.

– Små barn bör man vara mer noggrann kring eftersom de oftare stoppar saker i munnen. Då är det bra att välja saker som man vet är kontrollerade och godkända.

Den som vill kasta masker eller pynt av plast ska slänga det i brännbart. Är det elektronik inblandat ska det slängas i elektronikavfall.

Den som vill öka trycket på företagen ska ställa krav när man handlar.

– Vi märker att de som importerar och säljer bryr sig om vad kunderna vill ha. Ställs det krav på att produkterna ska ligga inom regelverket så gör företagen det också, säger Frida Ramström.