Rykten om kidnappade barn – inte bara i Sverige

Falska rykten om kidnappade barn skapade kritikstorm mot svenska myndigheter under 2022. Nu visar en granskning att även andra länder i Norden drabbades av liknande påverkansförsök.

Demonstration mot LVU och socialtjänsten på Möllevångstorget i Malmö.

Den ännu pågående så kallade LVU-kampanjen går ut på att svenska staten stjäl barn från deras föräldrar. Lögnerna har spridits över stora delar av världen, men fröet såddes när Ali Al Sidanis barn omhändertogs av socialtjänsten i Göteborg 2021.

Ångrar ryktesspridningen

I en intervju med SvD i mitten av februari 2023 säger Al Sidani att han nu ångrar att han spred ryktena.

Påståendena tog spinn, och sprids fortfarande runtom i den muslimska världen. Enligt Säpo kan det ökade attentatshotet mot Sverige delvis kopplas till LVU-kampanjen.

Andra länder drabbade av ryktesspridning

Men även andra länder i Norden har drabbats av liknande ryktesspridning, enligt en granskning som gjorts av svenska Källkritikbyrån i samarbete med Faktisk.no, Tjekdet och Faktabaari.

– Det har varit samma teman, men allt har inte sett likadant ut, säger Åsa Larsson, redaktör och ansvarig utgivare på Källkritikbyrån.

Genomgången visar bland annat att det i såväl Finland som Danmark förekommit filmer online som fått stor spridning där det hävdas att myndigheter i respektive land "kidnappar och säljer muslimska barn". En del av filmerna kommer från samma egyptiska bloggare.

– Desinformation och ryktesspridningen kommer i vissa fall från samma håll, säger Åsa Larsson.

Bristande faktakoll

I Norge har kritik mot Barnevernet (ungefär Socialstyrelsen) funnits i över ett årtionde, men de senaste åren har den främst bestått av felaktiga uppgifter om barn som omhändertas av myndigheten och placeras i fosterhem.

Granskningen pekar bland annat ut bristande faktakoll som en av orsakerna till ryktesspridningarna.

– Ha i bakhuvudet att du inte vet allt om en situation. Ibland finns det en annan sida som du inte känner till. En del som deltar i diskussionerna sitter också utanför Sverige och har inte alltid så bra koll på exempelvis svenskt myndighetsutövande. Tänk också på att personer du ser i sociala medier kan ljuga om vilka de är och vad de har för motiv, säger Åsa Larsson.