Så kommer din julshopping påverkas av införandet av vaccinpass

Nu föreslår regeringen och Folkhälsomyndigheten att vaccinationsbevis ska införas från och med den 1 december.

Nu föreslår regeringen och Folkhälsomyndigheten att vaccinpass ska införas.
Nu föreslår regeringen och Folkhälsomyndigheten att vaccinpass ska införas.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav nyligen besked om att vaccinationsbevis, så kallade covidpass eller vaccinationspass, kan införas för idrottsevenemang, konserter, bio och andra allmäna sammankomster, samt för offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare. Detta föreslås börja gälla den 1 december 2021, rapporterar SVT Nyheter.

– Du som är ovaccinerad kan inte leva som vanligt, ditt viktigaste bidrag är att vaccinera dig, säger Lena Hallengren (S) på en pressträff tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

De verksamheter som inte går med på att införa vaccinpass kommer omfattas av särskilda regler, så att människor ändå kan hålla avstånd när både ovaccinerade och vaccinerade personer möts.

Vilka verksamheter omfattas av införandet av vaccinpass?

Just nu pågår diskussioner om att införa vaccinpass för idrottsevenemang, konserter, bio, men också för restauranger och krogar. Om smittoläget förvärras kan även muséer och gym behöva omfattas av de nya rekommendationerna, enligt Folkhälsomyndigheten.

Så påverkas julhandeln om vaccinpass införs

Regeringen och Folkhälsomyndigheten föreslår att införandet av vaccinpass ska börja gälla den 1 december 2021, så hur kommer årets julhandel att påverkas?

Enligt SVT ser det inte ut som att införandet av vaccinpass kommer att avse butiker. Däremot finns det fortfarande rekommendationer om att de som är ute och julshoppar ska hålla avstånd i butikerna, och butikerna i sig har som ansvar att se till att det inte uppstår trängsel i köer.

Enligt Folkhälsomyndigheten måste dock smittspridningen öka mer än vad den gör i nuläget för att det ska bli aktuellt för fler verksamheter att omfattas av införandet av vaccinpass.