Så undviker du dyra missar när du deklarerar

För den som vill ha sin skatteåterbäring lagom till påsk gäller det att lägga på ett kol. Men om man tänkt sig att göra avdrag är det ingen brådska. Men se till att vara noggrann – annars kan det bli kostsamt, varnar en expert.

För den som ska göra ändringar eller avdrag i deklarationen gäller det att hålla koll på vad som gäller för att undvika skattetillägg. Här ger experten sina bästa tips. Arkivbild.

Torsdag 30 mars är sista datumet att lämna in sin deklaration om man vill se sin återbäring trilla in på kontot under påskveckan.

Det gäller dock endast för dem som inte gör avdrag eller ändringar i sina deklarationer, annars är 2 maj det datum man bör hålla i huvudet.

Avdrag på skatten kan ge en välbehövlig slant tillbaka till många hushåll. Men det gäller att undvika misstag om man vill slippa dryga straffavgifter.

Dålig koll

En av de vanligaste deklarationsmissarna är avdrag för bostadsförsäljningar, säger Ola Aronsson, skattejurist på Familjens jurist.

– Många gör för stora avdrag och har dålig koll på vad som de facto är avdragsgillt.

En viktig sak att hålla reda på i det här sammanhanget är skillnaden mellan ombyggnationer och reparationer, där den förra är giltig för avdrag medan den senare inte är det.

– Säg att du har en villa där du lägger om taket. Om du byter från papp till papp är det ej värdehöjande och därmed inte avdragsgillt, det är en vanlig reparation. Men om du däremot byter från papp till betongpannor så är det värdehöjande och därför avdragsgillt, säger Ola Aronsson.

Resor till och från jobbet är en annan punkt där det kan bli fel. Om resekostnaderna överstiger 11 000 kronor får man dra av för det belopp som överstiger denna summa. Här finns dock vissa regler att ta hänsyn till.

Ska bo minst fem kilometer från jobbet

Om man tar bilen i stället för kollektivtrafiken gäller det exempelvis att man bor minst fem kilometer bort och dessutom måste tidsbesparingen i förhållande till alternativet vara minst två timmar per dag.

– Om Skatteverket väljer att göra en granskning kan de själva åka ut och mäta tid och avstånd mellan bostaden och hemmet, säger Ola Aronsson.

Jobbförmåner är ett annat kritiskt område i det här sammanhanget.

– En vanlig fikakorg i personalrummet funkar. Men att låna ut firmans bil till de anställda var och varannan dag är däremot skattepliktigt.

Expertens rekommendation för osäkra

För den som känner sig osäker på vilka avdrag som är giltiga och inte har Ola Aronsson ett tydligt råd: Lägg till ett öppet yrkande till din deklaration.

Detta gör man genom att bifoga en not där man vid till exempel en husförsäljning redovisar för vad man anser vara avdragsgillt.

– Och gör man ett sådant öppet och klart yrkande kan man aldrig få skattetillägg, säger Ola Aronsson.

Fakta: Viktiga datum kring deklarationen

15 mars–15 april: Pappersdeklarationen skickas ut.

30 mars: Senaste dagen att godkänna för att få pengar i april.

5–6 april: Skatteåterbäring för dem som får pengar i april.

2 maj: Sista dag att deklarera.

12 september: Sista dag att betala kvarskatt för de flesta.

Källa: Skatteverket