Skådespelaren om årets julkalender i SVT: "Verkligen maxad"

En spännande vintersaga om en försvunnen prins och vänskap över klassgränserna. Snart är det premiär för årets julkalender – kostymdramat "Kronprinsen som försvann".
– Den här kalendern är verkligen maxad, den är THE julkalender, säger Maria Lundqvist.

"Kronprinsen som försvann" är årets julkalender i SVT.

I ett land för länge sedan anklagas den unge kronprinsen Carl Vilhelm felaktigt för att ha kidnappat sin egen mamma, drottningen. Han tvingas att hals över huvud fly lyxen i det kungliga slottet för att gömma sig i stadens allra fattigaste kvarter. Där möter han den fattiga flickan Hilda, som hjälper prinsen att gömma sig under falsk identitet.

I hela december får tittarna därefter följa kampen för att rädda drottningen och rentvå prinsen.

Maria Lundqvist i "Kronprinsen som försvann"

Skådespelarveteranen Maria Lundqvist, som spelar Hildas farmor, ringde för första gången i karriären själv upp regissören för att be om att få spela rollen. Och hon tror att "Kronprinsen som försvann" kan bli en framtida klassiker:

– Här får man liksom 15 överraskningar i en. Kalendern har spänning, dramatik, vinter, saga, den har ont och gott och den har mys. Den är verkligen maxad, den är THE julkalender, säger hon.

Han spelar prinsen i årets julkalender på SVT

Xavier Canca-Englund, som spelar prinsen, beskriver julkalendern som "vintrig och mysig och spännande".

– Och den handlar om relationer som är ganska osannolika. Det är olikheter mellan två världar som sedan möts. En vinterberättelse med mycket fantasi, säger han.

Hon spelar Hilda i årets julkalender 2022

Canca-Englund får sällskap av Kerstin Linden, som spelar Hilda. Hon har tidigare bland annat synts i "Utvandrarna", och de unga skådespelarna är båda säkra på att det vill fortsätta med skådespeleri.

– Men kanske hellre med film och tv än teater. Jag gillar mer när det är en kamera framför en. Det är inte lika mycket press som med teater. Med filmskådespeleri kan man alltid ta om, det är det jag har upplevt i alla fall, säger Xavier Canca-Englund och Kerstin Lindén fyller i:

– Fast jag älskar den där teaterpressen!

Årets julkalender i SVT är Disney-inspirerad

"Kronprinsen som försvann" är inte regissören Tord Danielssons första julkalender. Han har tidigare regisserat "Jakten på tidskristallen" som var SVT:s julkalender 2017. Den här gången har han inspirerats av Disney-klassiker som "Skönheten och Odjuret", men också av nyare Disneyskapelser som "Pirates of the Caribbean"-filmerna.

– Det kanske låter lite konstigt, för "Pirates" är ju inte julig alls. Men jag har använt den typen av matiné eftersom det då får lov att vara lite "skitigt" och på riktigt. Jag vill att det ska kännas som en riktig värld, men med inslag av förhöjda element. För det är ändå väldigt tydligt en saga vi berättar, säger han.

Att kombinera både saga och fantasi med en bistrare verklighet är viktigare än man tror när man gör en julkalender, anser Danielsson:

– Jag vill ju skapa något som känns trovärdigt för att man verkligen ska kunna engagera sig. Ibland tycker jag att man i Sverige tramsar bort saker bara för att det görs för en yngre publik. Jag tycker precis tvärtom, man ska våga ha skarpslipade svärd och smuts, annars tar man inte riktigt sin publik på allvar.

Osäkert slut

Slutar då sagan om den försvunne kronprinsen på julafton lyckligt? Helt säker kan man tydligen inte vara.

– Vi kan inte avslöja om det slutar lyckligt. Det finns en stor risk att det inte gör det nämligen, säger Maria Lundqvist och Tord Danielsson fortsätter:Jag vet inte om jag får säga det här, men jag kan avslöja att sista avsnittet börjar med frasen: "Alla sagor har inte ett lyckligt slut".

Fakta: "Kronprinsen som försvann"

I rollerna: Xavier Canca-Englund, Kerstin Linden, Maria Lundqvist, Arvin Kananian, Anton Lundqvist, Sissela Kyle, Dilan Gwyn, Sissela Benn med flera.

Berättare: Lennart Jähkel.

Regi: Tord Danielsson.

Manus: Tord Danielsson, Mattias Grosin, Linn Mannheimer och Isabell Riddez.

Sänds: I SVT1, SVT Barn och på SVT Play i 24 avsnitt med start den 1 december. Lucköppningen leds av barnens julvärd Markus Granseth.