Släktproblem på julen? Så hanterar du dem

Det är inte ovanligt att det finns lite spänningar i släkten som kan komma upp till ytan under jul. Det kan vara allt ifrån styvfamiljen till parproblem. Här kan du läsa mer om hur du kan hantera dessa problem och skapa en fin jul med hela släkten.

Julen kan vara en tid av familjedrama. Här kan du läsa mer om hur du hanterar det.

Julstress och familjerelationer

Julen kan ofta vara en tid av ökad stress och påfrestningar på familjerelationer. Det är vanligt att gamla konflikter återupplivas och nya konflikter uppstår, vilket kan bero på att familjemedlemmar faller tillbaka i sina tidigare roller, vilket kan skapa spänningar. 

Denna tendens att återvända till gamla beteenden och roller under julen kan leda till konflikter och missförstånd, särskilt när familjetraditioner och vanor sammanförs med en partners släkt.

Råd för att hantera julstress

För att hantera julens utmaningar finns det flera råd enligt Psykologiguiden:

  1. Kommunikation och Planering: Diskutera och planera i förväg hur ni vill ha julen. Det är viktigt att våga uttrycka sina egna önskemål och ta hänsyn till andra familjemedlemmars förväntningar och behov.

  2. Styvfamiljsproblem: För skilda föräldrar är det viktigt att prioritera barnens behov vid planering av julen. Det rekommenderas att barnen spenderar hela julafton med en av föräldrarna och att nya partners eller styvsyskon inte introduceras under julen.

  3. Hantera ensamhet: För de som tillbringar julen ensamma, kan det vara hjälpsamt att dela med sig av sin ensamhet till andra. Att delta i evenemang för ensamstående eller acceptera inbjudningar från vänner och släkt kan vara ett sätt att hantera känslor av ensamhet och isolering.

Parrelationer och julstress

Julen kan också vara en utmanande tid för parrelationer. Stressfaktorer inkluderar höga förväntningar och behovet av att balansera familjeåtaganden och personliga behov. Psykologer rekommenderar flera strategier för att hantera dessa utmaningar i en artikel för Modern Psykologi:

  1. Kommunikation: Diskutera med din partner vad som är viktigast för er båda under julen. Genom att prata om och identifiera källor till stress eller problem i relationen, kan par arbeta tillsammans för att undvika eller hantera utmanande situationer.

  2. Hantera känslor: Det är viktigt att uttrycka de verkliga känslorna bakom yttre uttryck av ilska eller irritation. Att visa och prata om dessa underliggande känslor kan underlätta kommunikationen och konfliktlösningen.

  3. Tid för varandra: Att hitta tid för varandra mitt i julstressen, genom att göra aktiviteter tillsammans som båda uppskattar, kan hjälpa till att återhämta sig och stärka relationen.

  4. Prioriteringar och kompromisser: Att välja bort vissa traditioner och kompromissa kan vara avgörande för att undvika stress. Att ha klara prioriteringar hjälper i beslutsprocessen, speciellt när det gäller att balansera egna behov med partnerns och familjens önskemål.

  5. Acceptans: Att acceptera och stå ut med sidor hos partnern eller partnerns familj, även om de inte alltid uppskattas, kan vara en viktig del av att hantera relationen under julen.

  6. Psykologernas råd för julefrid:

  • Var närvarande i stunden och undvik att ta itu med problem som breder ut sig över tid.
  • Om släktmiddagen blir jobbig, ta en paus och sök stöd hos din partner.Ställ inte för höga förväntningar på dig själv.
  • Använd kunskap om varandra för att navigera genom julen.
  • Diskutera vad ni vill uppnå med julen och hitta gemensamma lösningar.

Dessa råd och strategier kan hjälpa till att minska stress och förbättra relationerna under julen så att ni kan njuta av myset.

Läs mer: