SMHI: Så blir midsommarvädret där du bor

Årets midsommarfirare ser ut att kunna njuta av sill och färskpotatis i strålande sol – i alla fall i landets södra halva.
– Sverige ser ut att bli lite tudelat på midsommarafton, med varmt i söder och svalare och ostadigare i norr, säger Lars Knutsson på SMHI.

Så blir midsommarvädret där du bor.

På många håll i landet ser midsommarvädret ljust ut för den som vill dansa små grodorna eller äta sillunch med nubbe utomhus – utan paraply och regnrock i beredskap.

– Som prognosen ligger just nu ser det soligt och varmt ut med runt 20 grader, kanske upp mot 25 grader i Götaland, Svealand och sydligaste Norrland, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

Han betonar dock att prognosen fortfarande är ganska osäker med några dagar kvar till midsommar.

Kan bli svalare i norr på midsommarafton

I norra halvan av landet ser det däremot ut att bli molnigare och lite blåsigt med en del regnskurar över fjällen. De flesta skurarna väntas just i fjälltrakterna, men även andra områden norr om Härjedalen och Medelpad kan få regn.

– Där är det klart svalare, runt 15, kanske upp till 20 grader, och ännu lägre i fjällen. Det är inte uteslutet på fjälltopparna att det kan vara något snöinslag under byarna, säger Lars Knutsson.

Kan dra in skurar på midsommarafton

Midsommarnatten väntas bli mild i söder, med viss risk för någon skur, enligt Lars Knutsson. Den som trivs med sol och värme gör bäst i att passa på att njuta på fredagen – resten av helgen ser ut att bli ostadigare.

– På midsommardagen skulle det kunna dra in lite skurar söderifrån, men det är ännu väldigt osäkert. På söndag kan det eventuellt dra in något lågtryck med regn söderifrån, så det verkar ostadigare, säger Lars Knutsson.

TT: Skulle du säga att det är klassiskt midsommarväder?

– Det kommer ju in skurar så småningom och det är inte helt ovanligt att vi har det på midsommar. Men det varierar ju, en del midsomrar kan ju ha högtryck och sol. Jag skulle säga att det är klassiskt sommarväder för att det är varierande.