SMHI varnar för vind och snö: "Besvärligt"

Det blir blåsigt, snöigt och regnigt i delar av landet under onsdagen. SMHI har utfärdat flera varningar.
– Det är ett omfattande nederbördsområde som ska passera, säger meteorolog Sofia Söderberg.

Räkna med att det kan bli besvärligt väder på flera håll i landet under onsdagen. Arkivbild
Räkna med att det kan bli besvärligt väder på flera håll i landet under onsdagen. Arkivbild

Från och med eftermiddagen fram mot natten på torsdag kan det bli problem i Uppland och delar av Norrbotten, uppger SMHI som utfärdat gula varningar, den lägre klassen.

– Vi har en plan om det skulle bli stora väderförändringar så att det påverkar trafiken, säger Katarina Pollack, på UL, som ansvarar för kollektivtrafiken i Uppsala län.

Hon uppmanar resenärer att hålla koll på UL:s app för trafikinformation.

– Och att de klär sig varmt om de skulle bli stående, säger hon.

"Omfattande"

En likadan varning, fast redan från förmiddagen, är utfärdad för delar av Västra Svealand, ett område som sträcker sig från Degerfors och Karlskoga norrut mot Älvdalen.

– Det är ett omfattande nederbördsområde som ska passera över landet, och med det tidvis blåsigt på flera håll, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Det är svårt att säga hur stora snömängder det rör sig om, och det kommer också att variera i olika delar av landet. I Norrbotten kan det bli uppemot 20 centimeter lokalt, medan Uppland kan få omkring fem–åtta centimeter. Mot kvällen övergår snöfallet till regn.

– Om det är kallt kan det bildas drivor, mer på vissa håll och mindre på andra där det bara blåser bort. Men om det är blöt snö, om det övergår i regn, så slaskar det bort också efterhand, säger Sofia Söderberg och fortsätter:

– Så det är själva kombinationen med tidvis snöfall, blåst och att de delvis övergår i regn som är det besvärliga. Det är inte några jättestora snömängder det handlar om.

SMHI har utfärdat varningar för blåst, snö och höga flöden i delar av landet under onsdagen.
SMHI har utfärdat varningar för blåst, snö och höga flöden i delar av landet under onsdagen.

Färjor inställda

Blåsigt och snöigt kan det också bli i delar av fjällvärlden, dels i Härjedalen och Jämtland, dels i Norra Lapplandsfjällen.

Gula varningar är också utfärdade för hela Östersjön där det kan blåsa kuling, liksom Vänern, Skagerrak och Kattegatt.

Rederiet Wasaline har ställt in en avgång från Umeå till Vasa klockan 22.11 i kväll, och en avgång från Vasa klockan 14.30, till följd av blåsten.