Sommartid 2022 – då ska klockan ställas fram en timme

Visst känns det väl härligt att vi går mot ljusare tider och närmar oss sommartid? Det är inte bara grillen och utemöblerna som ska ställas fram, det är också klockan. När ska den ställas fram och är det sista gången vi gör det i år? Familjeliv reder ut allt du behöver veta.

Då ska klockan ställas fram en timme till sommartid 2022. Foto Unsplash/Unsplash
Då ska klockan ställas fram en timme till sommartid 2022. Foto Unsplash/Unsplash

Varje år ställer vi fram klockan en timme – men exakt när är det dags att göra det? Familjeliv reder ut allt du behöver ha koll på!

Vilket datum infaller sommartid 2022?

Hela EU ställer om till sommartid den sista söndagen i mars varje år. Under 2022 innebär det att sommartid infaller under natten mellan lördagen den 26 mars och söndagen den 27 mars. När klockan är 02.00 ska du ställa fram den till 03:00 – helt klart en fördel för dig som jobbar natt.

Varför har vi sommar- och vintertid?

Vintertid kallas även för normaltid. Sommartid infördes för första gången i Österrike och Tyskland den 30 april 1916. Dels för att arbetare skulle kunna utnyttja dagen lite bättre men också för att spara el under första världskriget. Sverige hakade på tidsomställningen 1980 och sen dess har vi alltså ställt om klockan två gånger om året.

Ska klockan ställas fram eller bak?

Du har säkert hört det förut, men det är alltid lika svårt att minnas. När klockan ska ställas om till sommartid är det snart vår och grillen ska fram: tiden ska fram. När sommaren är slut och vi ska gå över till vintertid, då ska även grillen plockas tillbaka: tiden flyttas bak.

Skulle inte tidsomställningen tas bort?

Att avskaffa tidsomställningen är något som varit på tapeten under en längre tid. I mars förra året skulle ha varit sista gången EU:s 27 medlemsländer gick över till sommartid vid ett och samma tillfälle, men det gick inte så smidigt som man hoppats på och på grund av oenighet så rann beslutet om att slopa sommartiden ut i sanden. Så nu är det alltså snart dags att ställa om klockan igen – kanske för sista gången, vem vet? Ingen verkar det som.