Sparknepet: Så får du 15 gånger lägre kostnad i jul

I adventstid finns det pengar att spara på att byta ut glödlamporna i julbelysningen mot led.
– Det kan kosta 15 gånger mer om du inte har led-lampor, säger energirådgivaren Ted Lundberg.

Du kan spara pengar på att byta från glödlampor till led-lampor i julbelysningen.

I år tänker sannolikt ovanligt många svenskar ett extra varv innan de smyckar sina bostäder med adventsljusstakar, stjärnor och ljusslingor under advent.

Belysning stor energibov

I spåren av de höga elpriserna är det inte bara de stora energitjuvarna värme och vatten som vi ser över, utan även kostnader för belysning.

Och det finns pengar att spara på att byta ut glödlamporna mot led-lampor.

Exempelvis drar de små glödlamporna som traditionellt har använts i adventsljusstakar eller julgransbelysning 3 watt per lampa. De nya led-lamporna drar bara 0,2 watt vardera.

Kapar kostnaderna rejält

Hur högt elpriset blir i december vet vi ännu inte. Men vid ett elpris på 3 kronor per kilowattimme så blir skillnaden i kostnad 47 kronor jämfört med 3 kronor om du har en sjuarmad adventsljusstake tänd hela månaden.

För en julgransbelysning kan det handla om en ökad kostnad på 100 kronor: 7 kronor i stället för 107 kronor beroende på om du har led-lampor eller inte.

Det kan alltså bli ungefär 15 gånger dyrare för den som inte väljer att byta till led.

Ted Lundberg är energi- och klimatrådgivare och som till vardags jobbar med att ge kostnadsfri rådgivning till boende i Järfälla kommun. Han reagerar på de stora skillnaderna mellan glödlampor och led-lampor.

– Det är otroligt vad mycket det skiljer, och man får ju samma sak för pengarna, säger han.

Lång livstid på led-lampor

Ted Lundberg tycker att man ska passa på och byta ut lamporna i julbelysningen i år, inte bara för den egna plånbokens skull.

– Vi vill ju även minska energiförbrukningen för att undvika bortkoppling, stödja Ukraina och för att om alla sparar el så sänker vi elpriset.

Ett sätt att veta om du har glödlampor eller led-lampor hemma är att känna efter om lampan är varm.

En glödlampa kan du inte skruva ur när den är tänd, då bränner du dig. Men det kan du göra med en led-lampa.

Det innebär såklart även en extra kostnad att byta ut glödlampor till led. Men led-lampor håller ungefär fem gånger så länge som en glödlampa. Kostnaden sparas ofta in på något år, beroende på elpriset och på hur lång tid belysningen är tänd.

– Led-lamporna ska hålla jättelänge, kanske 5 000-10 000 timmar. Det står på paketet hur lång livslängd de ska ha, säger Lundberg.