Student söps ihjäl under inspark – böter för de ansvariga

Sanda Dia var 20 år när han föll offer för en insparksceremoni med elitelever på ett av Belgiens finaste universitet. Fyra år efter hans död döms nu förövarna till samhällstjänst och böter.

Belgiske advokaten Sven Mary företräder fadern till studenten Sanda Dia som avled i samband med en insparksceremoni 2018. Bilden är dock tagen vid en annan rättegång.

Den 5 december 2018 fördes Dia akut till sjukhus i Antwerpen med en kroppstemperatur på 28,7 grader. Det kom sedan han tvingats sitta utomhus i en grop med isvatten, efter att ha tvingats svälja en saltlösning med fiskolja. Dagen innan hade han fyllts med först öl och sedan en hel flaska gin, varpå hans vattenkran i studentlägenheten tejpades igen för att hindra honom att dricka vatten.

Föga förvånande gick hans liv inte att rädda.

Drygt fyra år senare döms nu 18 medstudenter för det som hände till böter och samhällstjänst på mellan 200 och 300 timmar, rapporterar tidningen Gazet van Antwerpen.

Klass och rasism

Fallet med Sanda Dia har upprört i Belgien, inte bara för att det återigen sätter fokus på de ofta livsfarligt alkoholindränkta insparksceremonier som flitigt förekommer på belgiska universitet. Dia, som läste till ingenjör på det anrika universitetet i Leuven, drömde om att få komma med i den prestigetunga konservativa studentföreningen Reuzegom, men behövde först klara av deras "inträdesprov".

Framför allt har fallet ändå handlat om klass och rasism. Dias mor är belgiska, hans far från Mauretanien.

– Hugg av händerna, Kongo är vårt, ropas på en av de få filmsekvenser från insparken som inte snabbt förstördes av deltagarna efter Dias död.

Regional elit

Reuzegom har genom året dominerats av ungdomar från den regionala eliten i Flandern. De 18 unga som ställts inför rätta för Dias död kommer i flera fall från familjer med tunga positioner inom samhälls- och näringsliv. Det bidrog också till att rättegången inledningsvis flyttades då en av de anklagade är barn till en domare i Antwerpen.

– De låtsas här att Sanda var vän till de här herrarna. Det stämmer inte! Man låter inte sina vänner dö! utbrast hans pappa Ousmane vid ett tillfälle under rättegången, enligt belgiska tidningen Le Soir.

Åklagarna hade yrkat på fängelse i upp till drygt fyra år för de inblandade. Reuzegom har dessutom upplösts.