SVT pudlar efter Bergfeldts intervju: "Otydligt"

Det är inte bra att Carina Bergfeldt pryder omslaget till Icas kundtidning som samarbetar med en ljudbokstjänst medan programledaren syns i SVT, tycker public service-bolaget som tar på sig ansvaret.

SVT pudlar efter att de godkänt Carina Bergfeldts medverkan i Icas kundtidning.
SVT pudlar efter att de godkänt Carina Bergfeldts medverkan i Icas kundtidning.

”I det här fallet borde SVT försäkrat sig om att publiceringen inte skulle komma direkt efter avslutad säsong av hennes talkshow”, skriver presschefen Camilla Hagert till DN.

I det senaste numret av kundtidningen Ica Stammis intervjuas Carina Bergfeldt om sin senaste reportagebok "En bra dag att dö: vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet".

Intervju med Bergfeldt presenteras i samarbete med ljudbokstjänst

Intervjun presenteras i samarbete med ljudbokstjänsten Bookbeat som Icakunder kan få rabatt hos. Den kopplingen är inte bra, tycker SVT vars regler om medarbetares kopplingar till kommersiell verksamhet är strikta. Programledare och andra medverkande får inte göra reklam medan de syns i SVT och Bergfeldts pratshow går just nu i SVT1 på fredagar.

Pudlar efter godkännande

Carina Bergfeldt säger till DN att hon betraktat artikeln som vilken författarintervju som helst och att den är godkänd av SVT. Det är också public service-bolaget som nu rannsakar sig självt.

"SVT borde också tagit reda på hur bilderna på henne skulle användas. Nu blev det otydligt att Carinas medverkan i tidningen är en författarintervju", säger Camilla Hagert till DN.