SVT:s Gift vid första ögonkastet möts av kritik: "Bländande vitt"

När deltagarna i årets säsong av Gift vid första ögonkastet nyligen presenterades väcktes starka reaktioner hos tittarna, som nu kritiserar valet av deltagare på sociala medier. Detta för att de anser att det är en till utseendet homogen grupp av människor som fått chansen att delta i SVT-programmet.

SVT:s Gift vid första ögonkastet möts av kritik från tittare.
SVT:s Gift vid första ögonkastet möts av kritik från tittare.

Under måndagen presenterades deltagarna i årets upplaga av i Gift vid första ögonkastet. Det var en grupp på fyra män och fyra kvinnor som visades upp – en grupp som väckt reaktioner hos tittarna.

Kritik mot Gift vid första ögonkastet

Det som kritiken handlar om är att det är en till synes mycket homogen grupp av människor som fått chansen att hitta kärleken i SVT:s populära dejtingprogram. På både Instagram och Facebook strömmar det nu in kommentarer från tittare som uttrycker sina åsikter kring produktionens val av deltagare:

"Så vitt att snön utanför ser mörk ut"

"Hur kan ni nöja er med denna extremt homogena castingen, igen?"

"Bländande vitt!"

"Saknar mångfald, gruppen ser extremt homogen och normativ ut?"

Kakan Hermansson kritiserar castingen till Gift vid första ögonkastet

En av de som kritiserar valet av deltagare är konstnären och medieprofilen Kakan Hermansson, som skriver följande på sin Instagram:

"Haha sluta. Gift vid första ariska ögonkastet? Vem är det som castar???"

SVT svarar på kritiken

När Familjeliv söker SVT med frågan om hur de tänker kring att det är en till utseendet homogen grupp som presenterats och hur de ser på tittarkritiken, svarar Kristin Bleckberg, projektledare på SVT och för Gift vid första ögonkastet, följande i ett mejl:

"Vår högsta prioritet när det gäller Gift vid första ögonkastet är alltid bästa möjliga matchning. Vi ska hitta och para ihop par som har störst förutsättningar för att bilda hållbara äktenskap. Än så länge får vi inte in en tillräcklig mångfald av ansökningar. Det krävs en stor mängd av ansökningar för att hitta de bästa matchningarna. Vi gör fortsatt allt vi kan för att få in en större variation av ansökningar till kommande säsong."