SVT:s historiska beslut – "Bolibompaklubben" läggs ned

Från och med den andra januari blir det inget mer "Bolibompaklubben" på tv. SVT väljer att lägga ned det folkkära programmet eftersom tittarsiffrorna har minskat.
"Det var länge sedan vi nådde en halv miljon tittare per kväll", skrev Anna Alandh, programchef för SVT Barn, i ett blogginlägg.

Barnprogrammet 'Bolibompaklubben' läggs ned.
Barnprogrammet "Bolibompaklubben" läggs ned.

Det omtyckta barnprogrammet "Bolibompaklubben", tidigare "Bolibompa", läggs ned. I ett blogginlägg meddelade Anna Alandh, programchef för SVT Barn, att kanalen kommer fokusera på deras play-tjänst, snarare än linjära sändningar.

"Nu fortsätter resan och vi skriver ett nytt kapitel i "Bolibompas" historia. Men vi släpper fokus från broadcast och riktar ljuset på play", skriver Anna Alandh i ett blogginlägg.

Därför läggs "Bolibompaklubben" ned

Anledningen till beslutet handlar bland annat om att programmets tittarsiffror har minskat och att engagemanget inte längre är lika högt som det har varit tidigare år.

"Det var länge sedan vi nådde en halv miljon tittare per kväll när vi sände "Bolibompa" i broadcast. Det var länge sedan vi fick tonvis av säckar med inskickade kreativa alster av toarullar och teckningar".

Däremot kommer barnkanalen att bevara "Bolibompadraken".

"Bolibompadraken" är helig och är ett starkt barndomsminne för många generationer. Det vill vi förvalta. Men vi måste våga avveckla produktionssätt och titlar som majoriteten väljer bort

Tittarnas reaktioner

Det är blandade reaktioner när beskedet nådde tittarna. Efter att SVT publicerade nyheten på sina sociala medier, vällde det in kommentarer av både arga och glada tittare.

"Min barndom är förstörd".

"Tycker verkligen det är syn, Bolibompa är superviktigt i denna familjen".

"Jag är uppvuxen med Bolibompa sen det började. Det är det bästa barnprogrammet i SVT".

Men det är även några som ställer sig positiva till beslutet.

"Helt rätt drag då barn inte alltid har en utsatt tid att titta"