TV4 skär ner – populära nyhetsankaret Anna Lindmarker slutar

Nedskärningarna fortsätter på TV4. Nu slutar nyhetsankaret Anna Lindmarker efter 26 år – och riktar kritik mot kanalens och andra mediers neddragningar.
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt, säger hon till TT

Anna Lindmarker slutar på TV4.
Anna Lindmarker slutar på TV4.

TV4 har i höst lagt flera populära program som "Talang" och "Let's dance" på is. Nu försvinner även en stor profil från kanalen.

Anna Lindmarker slutar på TV4

TV4 har lagt ett sparpaket och ska banta sin nyhetsredaktion vilket innebär att drygt 20 journalister måste sluta. En som lämnar är det profilerade nyhetsankaret Anna Lindmarker, som har nappat på ett avgångsvederlag.

Anna Lindmarker hade egentligen ingen tanke på att sluta, men när erbjudandet kom från ledningen tog hon sig en funderare.

– Jag gick igenom ganska många olika faser. Jag blev lite arg och så blev jag glad och så blev jag ledsen, säger hon och skrattar. Men så landade jag i att det känns riktigt bra.

Började på 80-talet

Anna Lindmarker har varit ett av Sveriges mest kända nyhetsankare sedan slutet av 1980-talet. Först på Aktuellt i SVT och sedan 1997 på TV4. Men nu är den delen av hennes yrkesliv över.

– TV4 är en väldigt speciell arbetsplats, för många av oss är inte bara arbetskamrater utan verkligen kamrater. Kamratskapet och den här känslan som finns på en nyhetsredaktion där vad som helst kan hända kommer jag att sakna.

Anna Lindmarker är kritisk till att TV4, liksom många andra medier skär ner. I en tid med desinformation och "fake news" i omlopp, inte minst på nätet, är journalistiken viktig.

– Jag är förvånad. TV4 har ändå genererat en vinst till alla ägare, dels till Bonnier och dels till Telia. Har man inte sparat de pengarna för sämre tider? Varför inte då? 

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt och det gäller inte bara TV4. Även andra medier gör så. Har man inte tänkt på att man ska ha en buffert, som man gör i en hushållsekonomi?

Anna Lindmarker i ny bokpodcast

Anna Lindmarker försvinner från TV4, men hon kommer inte att sluta arbeta. I stället har hon ett nytt projekt som hon lanserar efter nyår: en tv-sänd podcast om litteratur med sin bokklubb bestående av bland andra skådespelarna Julia Dufvenius, Kajsa Ernst och Anja Lundqvist samt artisten Hanna Hedlund. Tanken är att filma samtalen och sända dem på Youtube.

– Vi har fantastiskt roligt tillsammans. Det är högt i tak och de har stöttat mig enormt under några ganska besvärliga år. Vi finns alltid där för varandra, säger hon och fortsätter:

– Det kommer att ta ganska mycket tid och kommer i gång efter årsskiftet. Någon gång i februari, kanske.