Varför är min ofrivilligt barnlösa väns sorg viktigare än min bebislycka?

Vänskaper är en av de mest värdefulla relationerna i våra liv. Det är ett band som bygger på förtroende, gemensamma intressen och ömsesidig respekt. Ibland kan det dock uppstå konflikter och missförstånd, särskilt när det kommer till känsliga ämnen som barnlöshet och föräldraskap. En användare i Familjelivs forum delar med sig av sin upplevelse.

Genrebilder. Foto: Pexels

Att bli förälder och få uppleva föräldraskap är en stor och betydelsefull händelse i livet för många. Den känslan av lycka och uppfyllelse är något som inte bör bagatelliseras. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att inte alla har samma möjlighet att uppnå detta. Att vara ofrivilligt barnlös är en sorg som kan vara överväldigande och hjärtskärande för den som går igenom det.

Forumanvändarens frågeställning lyder:

"Varför är min ofrivilligt barnlösa väns sorg viktigare än min bebislycka?

Min lycka att vara gravid och få barn har varit det absolut största i livet för mig och mannen. Att inte få visa den lyckan, att bli ghostad, att ens väninna inte visar glädje för min lycka än ett torrt grattis? Hur ska jag ens kunna acceptera och förlåta det? Men är hennes smärta viktigare än min glädje?

I vårt fall har hela vänskapskonstellationen fått anpassas efter väninnans sorg. Bebisar får inte vara med eller så får vi inte prata barn. Hon drar sig undan. Fruktansvärt för henne men också orättvist mot oss andra. Som att vi lite ska skämmas för att det funkade för oss.

Har man rätt att be sin ofrivilligt barnlösa väninna att ta sig i kragen och skärpa sig?"

Andra läsare har svarat:

"Du har självklart rätt att berätta för din vän att du känner av att ni får anpassa er efter henne, men mest troligt är att hon redan kämpar som det är. Därför ska du inte vara säker på att det leder till något"

"Jag kan delvis förstå din sorg över att din kompis inte verkar genuint glad för din skull. Det är också överdramatiskt av henne att begära att du ska lämna ett spädbarn hemma för att ni ska kunna träffas (vid amning blir det ju minst sagt komplicerat)."

"Jag sitter liksom inte och snackar om min goda ekonomi, obelånade hus och höga inkomst med min polare som går på knäna ekonomiskt. Lite respekt får man visa när det kommer till känsliga ämnen."

"Nej, det är faktiskt inte rimligt att förvänta sig att hela vänskapskretsen undviker allt prat om barn och inte tar med sig sina barn till träffar hur sorgligt det än må vara att vara barnlös"

Läs tråden här och tyck till!