Läsarna berättar om fulla vuxna på jul: "Var total kaos"

"Jag matade den som var mest berusad med pepparkakor, så att den skulle bli snäll igen."

Artikelbild: Canva

I forumtråden "Alkohol på julafton" berättar trådstartaren om sin uppväxt med alkohol på julafton. Läsarna svarar med att dela med sig av sina erfarenheter och tankar kring alkohol på julafton i barns närvaro.

Läsarnas egna berättelser

1. "Jag satt mest och medlade"

"Jag vågar själv sällan prata om min uppväxt och högtider och så. Ibland tänker jag att jag haft det som andra och att dom som inte haft det som jag typ är jätte allvarliga. Men när jag var liten var julafton alltid fokuserat på alkohol. Dom vuxna drack, rasa in i granen och jag satt mest och medlade mellan dom vuxnas konflikter och matade den som var mest berusad med pepparkakor, så att den skulle bli snäll igen."

/ Trådstartaren

2. "Däremot är min syster alkis"

"Uppvuxen i ett alkoholfritt hem och vi dricker inte alkohol heller och umgås inte i kretsar där de dricker. Däremot är min syster alkis och kom hem bakfull en jul. Framåt mitt på dagen på julafton lessnade jag och gick och väckte henne rätt brutalt. Sista gången vi firade ihop för året efter hade hennes sambo tagit sonen och flyttat."

/ Anonym

3. "Tråkigt att spriten var så viktig"

"Min pappa och många i hans släkt är alkoholister. Just på julen var det spetsad glögg, mycket snaps och grogg osv. Men det blev nog aldrig nåt bråk just på jul. Men ofta lite gaggigt och tråkigt att spriten var så viktig.

Min pappa blev mer aggressiv på senare år och det blev mer bråk från jag var 15 och uppåt tills jag var drygt 30. Så jag hade min värsta tid med honom då."

/Shakira88

4. "Hade poliser hemma hos oss så ofta att jag kunde namnen på flera av dem"

"Folk omkring oss både såg och visste, men de brydde sig inte. Vi hade poliser hemma hos oss så ofta att jag kunde namnen på flera av dem."

/ Anonym

5. "Det var totalt kaos med alkohol i mitt barndomshem"

"Det var totalt kaos med alkohol i mitt barndomshem, julaftnarna var inget jag såg fram emot. Trots det finns det alkohol under jul i vårt hem nu. Den stora skillnaden är att den hanteras av vuxna utan problem."

/ Robert 558

Såhär tycker läsarna om att servera alkohol på julafton

1. "Även om det är barn med i bilden"

"Nej! Julen är barnens högtid och då dricker man julmust Men lite skumpa och någon öl till maten går bra på nyårsafton tycker jag, även om det är barn med i bilden."

2. "Beror på hur mycket"

"Det beror på hur och hur mycket. Lite glögg, en snaps till sillen och ett gott vin till maten är ju helt OK."

3. "Ingen sprit till barnen"

"Nej, ingen sprit till barnen men till sillen de går bra."

4. "Behöver ju inte dricka mycket"

"Behöver ju inte dricka mycket. Jag tänker att ett glas vin till maten, och sen ett glas när barnen sover är väl ok. Men håller med om att man INTE ska dricka sig sanslös, då det är barnens afton."

5. Julafton är barnens dag

"Varför dricka på barnens dag? Enda dagen på året som enbart är för barnens skull, så nej. Ingen alkohol på julafton! "