"Kan man få beviljat kejsarsnitt om barnet ligger i säte?"– Barnmorskan svarar

"Är det på allvar så att barnmorskor gärna uppmuntrar till hemförlossning med doula trots att det är en risk graviditet?", undrar en orolig läsare.

Artikelbild: Rebecca, leg. Barnmorska / Canva
Artikelbild: Rebecca, leg. Barnmorska / Canva

I forumtråden "Är du gravid och orolig inför förlossningen pga rådande förlossningskris?", svarar Rebecca, leg. Barnmorska, på läsarnas frågor.

Få beviljat kejsarsnitt

"Idealisten84" undrar om man kan få beviljat kejsarsnitt om barnet ligger i säte.

– Kan man få beviljat kejsarsnitt om barnet ligger i säte?? Eller är det på allvar så att barnmorskor gärna uppmuntrar till hemförlossning med doula trots att det är en risk graviditet? Eller försöker få kvinnan att vilja föda naturligt?

Bebis i säte

– Hittills av kvinnor jag läst som haft bebisar i säte, så har nästan alla bebisar ändå förlösts med kejsarsnitt, men akut då förlossningen startat för tidigt och moderkakan lossnat t ex.

/Idealisten84

Barnmorskan svarar

Rebecca, leg. Barnmorska svarar:

– Hej Idealisten84

Ja, man kan självklart få ett kejsarsnitt om barnet ligger i säte. Kejsarsnitt är det vanligaste sättet att föda på när man har en bebis som lagt sig i säte, på vissa kliniker i landet bistår man vaginala sätesförlossningar men inte på alla. Kejsarsnitt är alltså mer regel än undantag vid sätesbjudning.

Det här gäller vid riskgraviditet

De som sagt annat har tyvärr skrämt upp dig med felaktig information. Barnmorskor försöker självklart aldrig uppmuntra till hemförlossning med bara doula varken vid en normal graviditeten men i synnerhet inte vid en riskgraviditet. Det kan jag lova dig.

Hemförlossning

En planerad hemförlossning med närvarande barnmorska kan vara ett säkert alternativ för den som har en riskfri graviditet och en förväntat normal förlossning. Förutsatt att hen VILL föda hemma, det har aldrig varit tal om tvång någonsin.

Det här rekommenderar inte barnmorskorna

En doula är inte en medicinskt utbildad person och kan aldrig ha ansvaret för en förlossning, så det skulle en barnmorska aldrig rekommendera. De flesta som har bebisar i säte föder med planerat kejsarsnitt, några kan bli akut om värkarna börjar innan det planerade snittet.

Att moderkakan lossnar har inget med att barnet ligger i säte att göra, det är väldigt ovanligt men kan hända alla gravida oavsett hur barnet ligger i magen.

Kriterierna för att föda vaginalt i säte

För den som vill föda vaginalt i säte så kan man göra det, men det är som sagt bara för de som vill, ingen blir tvingad.

Om man vill göra det så behöver vissa kriterier uppfyllas för att det ska anses som säkert.

Exempelvis ska:

– Bäckenet mätas på den som ska föda så det inte är för trångt.

– Bebisen ska viktskattas så den inte är för stor.

Vaginala sätesförlossningar sker på sjukhus, inte hemma, då det räknas som en riskförlossning.

Jag hoppas du känner dig trygg med svaren på dina frågor, annars är det bara att återkomma.

Vänligen/Rebecca, leg. Barnmorska.