Så bemöter du en förälder som alltid kommer med dömande kommentarer – steg för steg

Det finns många historier om föräldrar som kommer med dömande kommentarer. Relationsexperten Charlotte Sander har knepen för att hantera din otrevliga förälder.

Hur hanterar jag min förälders dömande kommentarer?

Hur hanterar man egentligen en förälder som bara kommer med elaka gliringar? Det vet relationsexperten Charlotte Sander, som driver relationsexperten.se. I forumet diskuteras frågan om föräldrar som pikar frekvent.

"Min pappa pikar mig hela tiden"

Trådstartaren skriver om sin pappa som kommer med elaka gliringar och pikar – inför hennes barn. Han insinuerar både att hon är överviktig och osmart.

Hur ska trådstartaren egentligen hantera sin glirande pappa? Familjeliv kontaktade Charlotte Sander, som kommer med bra tips.

Relationsexperten: Finns 4 saker du kan göra

Hejsan!

När man som du inte fått den bekräftelsen som vi alla behöver så skapar det en ständig längtan efter det – även som vuxen. Nu har du en liten dotter och mycket förändras ju i en själv i och med det. En vanlig sak är förstås att tänka tillbaka på hur det själv var när man var liten. Man kommer till insikt över saker som inte varit så bra, och saker som varit bra – och det som är bra tar man med sig till sitt eget barn.

Nu ser du tydligt din pappas mönster och du mår inte bra av det – dels för egen del, men även för din dotter. Ibland hjälper det att man pratar och man får den där bekräftelsen och förståelsen: det är då mönster kan brytas.

Men ibland möts man av en oförstående förälder. Kanske beror det på att föräldern själv inte förmår sig be om ursäkt, säga förlåt eller ändra sitt beteende. Kanske inser föräldern över huvud taget inte att den sårar.

Så kan du hantera din pikande förälder

1. Förbered dig

Tänk ut specifika situationer där du inte mått bra med din pappa.

2. Välj tillfälle

Välj en stund när det är lugnt och berätta vilka känslor hans beteende väckt hos dig – och hur det får dig att må.

3. Formulera vad du vill

Berätta sedan vad du skulle behövt och behöver – att din pappa säger att du är fin/vacker, att du är en bra person, att du inte behöver att han skojar på din bekostnad.

4. Lyssna in

Nu är det viktigt att du istället lyssnar på honom. Lyssna noga på hur han svarar och försök höra mer än bara orden. Kanske han egentligen blir ledsen när han inser hur hans sätt påverkat dig men är osäker på hur han ska bemöta dina känslor. Det är därför det blir så viktigt att du kan uttrycka vad du behöver.

Det låter som att du inte riktigt fått den där känslomässiga tryggheten under din uppväxt. Så är det för många och det innebär att man får jobba lite mer på att hitta den i sig själv.

Jag önskar dig allt gott,

Charlotte Sander, relationsexperten.se