Får januaribarn högre betyg i skolan? Här är svaret

Får januaribarn högre betyg i skolan? Här är svaret. Foto: Pexels

Väntar du ett januaribarn? Då kan du klassa barnet som lyckligt lottad. Trots den i övrigt trista månaden får januaribarnen många fördelar när det kommer till att lyckas i skolan och i idrotten, visar statistik från SCB (Svenska statistiska centralbyrån).

Läs också: Är det sant att storasyskon oftare blir chefer? Vi har svaret

Störst statistisk fördel bland pojkar födda i januari

Enligt SCB visar analyser att januaribarn är överrepresenterade bland fotbollskillar på toppnivå, detsamma gäller svenskar som spelar ishockey i NHL. Bland kvinnor finns också skillnader – om än inte lika tydliga.

Samma mönster finns även inom skolan. Där snittbetyget är högre hos barn födda årets första kvartal.

Familjelivs forum

Vad har du att säga på ämnet? Diskutera med andra i tråden: “Knip – så det blir ett januaribarn istället för decemberbarn!”

Kalenderåret är “boven” i dramat

Men förklaringen finns inte i födelsemånaden i sig, utan handlar hur samhället runt omkring oss är uppbyggt. Eftersom det mesta i samhället delas in i kalenderår kan det skilja ett år mellan barn som är födda samma år – men där den ena är född i januari och den andra i december. Eftersom de ändå placeras i samma klasser och i samma träningsgrupper, så får januaribarnen alltid fysisk och mental fördel i tidig ålder.

Läs också: Varför får en del dålig självkänsla? Det här tror forskarna

Barn födda sent på året lever längre

Men karriär är inte allt här i livet. Barn födda under vinterhalvåret lever i dagsläget nästan ett år längre än de som är födda under sommaren. Detta tror forskarna kan hänga samman med tillgången på färsk frukt och grönt för mödrarna under graviditeten. Vilket var svårare att få tag på under 1910 och 1920-tal då de flesta som avlidit under 2000-talet var födda. Om detta stämmer borde skillnaderna framöver minska.