Försäkringskassans mål: Så kan fler pappor ta ut föräldraledighet
Sedan ett par år tillbaka har papporna tagit ut mer föräldraledighet – men trots det så är det fortfarande en stor skillnad mellan mammor och pappor. I ett pressmeddelande har Försäkringskassan presenterat förslag på vad som faktiskt skulle kunna göra föräldraledigheten mer jämställd.
Visst har det hänt en hel del sedan föräldraförsäkringen infördes 1974 – men när det gäller att dela lika på föräldraledigheten går det fortfarande lite trögt. En ny rapport från Försäkringskassan visar att vi behöver mer än bara vilja för att komma framåt – kanske kan fler politiska förändringar göra det enklare att nå målet om en mer jämställd fördelning.
Sedan starten av föräldraförsäkringen har frågan om rättvis fördelning mellan mammor och pappor varit på tapeten. Och ja, pappornas uttag har faktiskt ökat rejält! Störst skillnad har de "pappamånader" som infördes haft – en reform som verkligen gav resultat.
Men trots framgångarna är det fortfarande kvinnor som tar ut lejonparten av föräldraledigheten. 2014 tog mammor ut 78 procent av dagarna under barnets första två år, och för barn födda 2021 är siffran 75 procent. Så, vi rör oss framåt, men i små steg. Kanske är det dags för en liten knuff i rätt riktning?
– Om man ska uppnå de politiska mål som nu är uppställda så behövs troligen förändringar i regelverket, säger Anna Nyman, analytiker på Försäkringskassan.
Målet: Mer jämställd föräldraledighet
I ett pressmeddelande presenterar Försäkringskassan den nya rapporten, som reder ut på vad som faktiskt skulle kunna göra föräldraledigheten mer jämställd.
De har inte bara tittat på dagarna med ersättning utan också på den obetalda ledigheten – för ja, båda delarna spelar in! Det handlar bland annat om idéer som fler "pappadagar", ekonomiska morötter (tänk något liknande jämställdhetsbonusen), att begränsa möjligheten till obetald ledighet och att kanske göra hela föräldraledigheten lite mer komprimerad.
– Vilken typ av förändringar som skulle kunna vara aktuella beror framför allt på vilka politiska mål som ska vara i fokus för föräldraförsäkringen, och hur snabbt man vill nå de uppsatta målen. Ett mål kan vara att män ska vara mer involverade i barnens omvårdnad, ett annat att kvinnor snabbare återvänder till arbetsmarknaden, säger Anna Nyman i pressmeddelandet.
Fler reserverade dagar för pappor skulle kunna vara ett sätt att få dem mer involverade i barnens vardag. För att nå målet att få fler kvinnor att komma tillbaka fortare till arbetet skulle fler reserverade dagar förmodligen behöva kombineras med en ökad reglering av rätten att vara obetalt föräldraledig under barnets första 18 månader.