10 förslag på jullovsaktiviteter – med eller utan snö

Passa på att maxa tiden på jullovet med några roliga jullovsaktiviteter. Familjeliv har satt upp listan!

Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock
Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

Har ni lite idétorka på vad ni ska hitta på för jullovsaktiviteter? Här kommer 10 mysiga och roliga tips, som passar hela familjen!

10 jullovsaktiviteter som funkar under corona

1. Spelmaraton med andra familjer/släkt

Spela spel online tillsammans eller kör en rolig frågesport. Perfekt jullovsaktivitet, speciellt om någon fick ett sällskapsspel i julklapp.

2. Spå i tenn eller kaffesump

Hann ni inte med det på nyårsafton, eller har ni inte ens tänkt tanken? Att spå i tenn eller kaffesump är roligt för alla inblandade – och Familjeliv har perfekta och barnvänliga tips för dig som vill testa:

Klicka här för att lära dig spå i tenn

Klicka här för att lära dig spå i kaffe

3. Högläsning

Under jullovet är det viktigt att känna att man bryter mot vardagen och hittar nya sätt att koppla av på. Skapa en ny mysig rutin tillsammans med hela familjen. Från jullovets första dag kan ni ha för vana att ha minst en lässtund om dagen tillsammans. Varje morgon eller kväll kan ni se till att krypa upp i soffan med frukost eller fika för att mysa er igenom en lässtund tillsammans. Plocka fram något juligt och klassiskt som exempelvis Harry Potter, Pettson och Findus eller Astrid Lindgrens julsagor.

4. Baka och pyssla

Pyssel och barn går ofta hand i hand. Gör egen play doh, eller hemmagjord slime – eller varför inte testa odla popcorngräs? Bara fantasin sätter stopp! En rolig pysselstund med lite musik i bakgrunden är perfekt för en regnig och grå dag på jullovet.

5. Vinterbada

Utmana varandra lite som jullovsaktivitet! Ta med dig barnen till närmsta sjö eller hav och doppa er snabbt för att sedan skynda hem igen. Glöm inte det viktigaste – handdukar, varma kläder och mössor. Vinterbad är en rolig jullovsaktivitet för både vuxna och barn.

6. Spakväll

Spakväll hemma behöver inte nödvändigtvis vara något för endast vuxna. Skär upp lite gurkskivor, ställ fram lite nagellack (som du inte är rädd om) och några härliga krämer. Kanske kan ni till och med lyxa till det med en lite mildare ansiktsmask. Något som barnen definitivt kommer tycka är roligt! Tappa upp ett stort skumbad eller turas om att ge varandra massage. En spakväll på jullovet är nog precis vad alla i familjen behöver!

7. Lek utomhus

Utomhuslek ska faktist inte underskattas. Att leka utomhus är en perfekt jullovsaktivitet i år. Dessutom får barnen frisk luft och motion. Åk till den bästa pulkabacken i området eller starta snöbollskrig. Om snön visar sig då vill säga. Om det blir ett snöfattigt jullov kan ni ta er till en skog eller utflyktsplats och grilla korv. Lek vinken eller kurragömma i en stor park. Många kommuner erbjuder även frisbeegolf-banor och fotbollsgolfs-banor. En riktigt rolig jullovsaktivitet för den sportigare familjen.

8. Planera framtiden

Skriv en lista på allt ni vill göra när det blir varmare igen eller planera in en cykelsemester till sommaren redan nu. Vilka städer ni vill se, vilka stränder ni vill cykla till och vilka sevärdheter ni inte får missa!

9. Gör om barnens rum

Ni kanske länge har tänkt att uppdatera och göra om barnens rum men inte riktigt haft tid. Ta tillfället i akt när ni har ett oplanerat jullov framför er. Måla om väggarna, byt ut lite möbler eller möblera om i rummet. Det viktigaste är att ditt barn får vara med och bestämma och känna sig inkluderad i valen ni gör.

10. Naturparkour

Parkour har de senaste åren blivit en populär sport bland barn. Ta med familjen ut i naturen och skapa era egna skogsbanor. Leken påminner om inte nudda golv, fast i skogen. Perfekt i dessa tider! Plocka med er lite bråte hemifrån som ni inte är rädda om och börja bygg eran alldeles egna skogsbana. Då kan ni enkelt anpassa "svårighetsgraden" efter er egen förmåga. Sista person att nudda marken står som vinnare!

Läs även: Fira en billigare jul – så gör du

I Familjelivs forumtråd du diskutera jullovsaktiviteter med andra föräldrar!