10 snabba och familjevänliga maträtter – som passar perfekt som matlåda

Att förbereda matlådor för veckan behöver varken vara tidskrävande eller komplicerat. Med rätt recept i handen kan du skapa näringsrika, smakfulla måltider som hela familjen kommer att älska. Här är 10 enkla och goda recept som inte bara imponerar vid middagsbordet – utan också håller sig färska och goda i matlådan!

Att hitta maträtter som hela familjen gillar och som dessutom fungerar bra att frysa eller spara till nästa dag kan vara en utmaning. Här är 10 recept som både barn och vuxna kommer älska – och som gör förberedelsen av matlådor enklare än någonsin!

Här är tips på familjevänliga maträtter som passar i matlåda

Alla recept är anpassade efter 4 portioner.

1. Kyckling- och risgryta

En enkel kombination av stekt kyckling, ris, grönsaker och kryddor. Toppa med lite riven ost och gratinera i ugnen om du vill ha en extra touch.

Ingredienser:

  • 500 g kycklingbröst
  • 2 dl ris
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 paprika
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • Salt och peppar
  • 150 g riven ost (valfri)

Gör så här:

1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen och sätt åt sidan.

2. Värm oljan i en stor stekpanna och fräs lök och vitlök tills de mjuknar. Tillsätt kycklingen och stek tills den är genomstekt.

3. Blanda i paprika, krossade tomater, buljong och kryddor. Låt sjuda i 10 minuter.

4. Tillsätt det kokta riset och blanda väl.

5. Häll över blandningen i en ugnsfast form, strö över riven ost och grädda i ugnen på 200°C i cirka 15 minuter tills osten är gyllene.

2. Pasta med köttfärssås

En tidlös klassiker! Gör en stor sats köttfärssås och servera med pasta av ditt val.

Ingredienser:

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten eller buljong
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • Salt och peppar
  • 2 msk olivolja
  • 400 g valfri pasta

Gör så här:

  1. Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. I en stor stekpanna, värm olivolja och fräs lök och vitlök tills de är mjuka.
  3. Tillsätt nötfärs och bryn tills den är genomstekt.
  4. Blanda i krossade tomater, tomatpuré, vatten eller buljong, och kryddor. Låt sjuda på låg värme i 20-25 minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera köttfärssåsen över pastan.

3. Vegetarisk lasagne

Använd zucchini eller aubergine som lager och fyll med en rik tomatsås och ricotta-ostblandning.

Ingredienser:

  • 2 zucchinis, skivade tunt
  • 1 aubergine, skivad tunt
  • 400 g krossade tomater
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 250 g ricotta
  • 200 g riven mozzarella
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • 1 tsk oregano

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°C.
  2. I en stekpanna, värm olivolja och fräs lök och vitlök tills de mjuknar. Tillsätt krossade tomater och oregano. Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. I en ugnsfast form, varva zucchini, aubergine, tomatsås och ricotta. Börja med grönsaker och avsluta med ett lager ricotta.
  4. Strö över riven mozzarella på toppen.
  5. Grädda i ugnen i cirka 25-30 minuter eller tills osten är gyllene och bubblig.

4. Hemgjorda fiskpinnar med potatismos

Hemgjorda fiskpinnar med pankoströbröd och potatismos går alltid hem. Servera med ärtor eller ditt barns favoritgrönsaker.

Ingredienser:

  • 500 g vit fiskfilé (t.ex. torsk)
  • 2 ägg, uppvispade
  • 2 dl pankoströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 4 stora potatisar, skalade och tärnade
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • Salt och vitpeppar till smak

Gör så här:

  1. Börja med potatismoset. Koka potatisen mjuk, mosa den med smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  2. Skär fiskfiléerna i "pinne"-storlek.
  3. Doppa varje fiskbit först i uppvispat ägg och sedan i pankoströbröd blandat med salt och peppar.
  4. Stek fiskpinnarna i olja på medelvärme tills de är gyllene och krispiga.
  5. Servera de nystekta fiskpinnarna med potatismoset och eventuellt lite grönsaker.

5. Quinoa-sallad

En proteinrik sallad med quinoa, majs, avokado och en enkel lime- och koriandervinaigrette.

Ingredienser:

  • 2 dl quinoa
  • 2 dl majs
  • 2 avokado
  • 2 msk färsk koriander
  • Saft från 1 lime
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna.
  2. Blanda quinoa, majs och avokado i en stor skål.
  3. Blanda limejuice, olivolja, koriander, salt och peppar. Blanda väl.
  4. Häll dressingen över salladen och rör om ordentligt.

6. Paj med skinka och ost

En smakrik paj på skinka, ost, ägg och grädde. Perfekt att servera med en fräsch sallad till.

Ingredienser:

  • 1 förpackning pajdeg (eller hemgjord om du föredrar)
  • 200 g rökt skinka, tärnad
  • 150 g riven ost (t.ex. cheddar eller emmental)
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°C.
  2. Lägg ut pajdegen i en pajform. Förgrädda i ugnen i cirka 10 minuter.
  3. Sprid ut skinkan och osten över den förgräddade pajskalet.
  4. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll blandningen över skinka och ost.
  5. Grädda i ugnen i cirka 25-30 minuter eller tills pajen är fast och gyllene på toppen.

7. Thailändsk kyckling med jordnötssås

Stekt kyckling serverad med en krämig jordnötssås. Servera med ris eller nudlar.

Ingredienser:

  • 500 g kycklingbröst
  • 3 msk jordnötssmör
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk honung
  • 1 msk färsk limejuice
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 msk olja för stekning

Gör så här:

  1. Värm olja i en stor stekpanna och stek kycklingtärningarna tills de är genomstekta. Ta bort från värmen och sätt åt sidan.
  2. I en kastrull, kombinera jordnötssmör, sojasås, honung, limejuice, vitlök, ingefära och kokosmjölk. Värm på medellåg värme och rör om tills såsen är slät.
  3. Häll jordnötssåsen över kycklingen och blanda väl. Servera med ris eller nudlar.

8. Indisk linsgryta

En kryddig, men inte för stark, gryta med linser, tomat och kokosmjölk. Serveras bäst med ris eller naanbröd.

Ingredienser:

  • 2 dl röda linser, sköljda
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk kummin
  • 1/2 tsk koriander
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 msk olja
  • Salt

Gör så här:

  1. Värm olja i en stor kastrull och fräs lök och vitlök tills de mjuknar.
  2. Tillsätt kryddorna och rör om i ytterligare 1 minut.
  3. Tillsätt linserna och kokosmjölk och fyll på med vatten tills linserna är täckta.
  4. Låt sjuda på låg värme i cirka 30 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt.
  5. Servera med ris eller naanbröd.

9. Pannkakor med bär

Vem säger att pannkakor bara funkar som frukost? De är perfekta som matlådor när de serveras med bär, lite yoghurt eller sirap.

Ingredienser:

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 msk socker
  • 1 nypa salt
  • Smör för stekning
  • Bär (t.ex. hallon, blåbär eller jordgubbar)
  • Yoghurt eller sirap för servering

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, mjölk, ägg, socker och salt i en skål till en slät smet.
  2. Värm en stekpanna med lite smör. Häll i en lagom mängd smet för en pannkaka och stek tills den är gyllene på båda sidorna.
  3. Upprepa med resten av smeten.
  4. Servera pannkakorna varma med bär, yoghurt eller sirap.

10. Fyllda paprikor

Paprikor fyllda med en blandning av ris, köttfärs (eller quorn för en vegetarisk variant) samt kryddor.

Ingredienser:

  • 4 stora paprikor (valfri färg)
  • 400 g nötfärs eller kycklingfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1 dl råris eller quinoa
  • 2 msk olja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk oregano eller basilika
  • Salt och peppar
  • 150 g riven ost (t.ex. mozzarella eller cheddar)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 190°C.
  2. Skär toppen av paprikorna och ta bort kärnorna och membranerna inuti. Sätt åt sidan.
  3. Koka riset eller quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Sätt åt sidan.
  4. Värm olja i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs lök och vitlök tills de blir genomskinliga. Tillsätt färsen och bryn tills den är genomstekt.
  5. Tillsätt krossade tomater, paprikapulver, oregano (eller basilika), salt och peppar. Låt sjuda i cirka 5-10 minuter. Tillsätt det kokta riset eller quinoan och blanda väl.
  6. Fyll varje paprika med kött- och risblandningen och placera dem i en ugnssäker form.
  7. Toppa varje fylld paprika med riven ost.
  8. Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare 10 minuter, eller tills osten är gyllenbrun.
  9. Låt svalna något innan servering.

Hoppas att dessa förslag på familjevänliga maträtter inspirerar dig och din familj till härliga måltider! Kom ihåg att justera kryddnivåer efter din familjs smakpreferenser och att matlådor är ett utmärkt sätt att spara tid och pengar. Smaklig måltid!