Så funkar borgerlig vigsel

Alla som vill kan välja en borgerlig vigsel. Vigseln förrättas av utsedda vigselförrättare.

Praktiska förberedelser
Vänd er till kommunkontoret eller tingsrätten i den ort ni vill gifta er i och beställ tid. En borgerlig vigsel kan bokas med kort varsel, men om man har särskilda önskemål om tid och arrangemang är det ändå bra att boka i god tid.
   Vanliga platser att vigas på är Rådhuset eller Statshuset, men efter överenskommelse med vigselförrättaren kan vigseln äga rum på annan plats. Man kan gifta sig i princip var som helst, på väg till bröllopsresan till exempel i VIP-rummet på Arlanda, på ett slott, utomhus på någon romantisk plats eller i luftballong, endast fantasin begränsar.
   De som vill gifta sig ska begära hindersprövning, denna är till för att undersöka att inga hinder för äktenskapet finns. Hindersprövningsintyget gäller sedan i 4 månader och måste ges till vigselförrättaren. Läs mer om hindersprövning HÄR.

Kostnader
Gifter ni er i det kommunala vigselrummet som Stadshuset och Rådhuset är vigseln nästan alltid utan kostnad. Om man däremot väljer en annan plats till exempel på en herrgård eller i skärgården så tillkommer ersättning till vigselförrättaren.

Vittnen
Två vittnen ska närvara vid vigseln. Namn och adress på dessa anges vid beställning av vigseln. Har inte brudparet egna vittnen kallas istället två kommunala tjänstemän. Släkt och familj är godkända som vittnen. Vittnet måste dock vara fyllda 18 år.

Under en borgerlig vigsel välsignas inte ringen, därför är det valfritt om man vill växla ringar.

/
stats